A vendégek és a vendégéjszakák száma is csökkent februárban

A kereskedelmi szálláshelyeken 552 ezer vendég 1,4 millió vendégéjszakát töltött el.

Magyar Nemzet
2023. 04. 14. 8:33
Turizmus. 20200213 Budapest Foto Bach Máte Magyar Nemzet Fotó: Bach Máté
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén februárban a kereskedelmi szálláshelyeken 552 ezer vendég 1,4 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 1, a vendégéjszakáké 0,4 százalékkal elmaradt a tavaly februáritól – jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 13 százalékkal csökkent, a külföldi vendégek által eltöltött éjszakáké 17 százalékkal növekedett. Az összes bruttó árbevétel megközelítette a 30 milliárd forintot, amely folyó áron 42 százalékkal magasabb volt az előző év azonos időszakinál.


 

 

– A tavalyelőtti májusi fokozatos nyitást követően érdemben élénkült a szálláshelyek forgalma. A járvány enyhülése és a magas átoltottság hatására szinte minden korlátozást feloldottak, ami miatt kedvező kilátásokkal indult a tavalyi év, egyre több tengerentúli járat is kezd visszatérni - kommentálta a friss adatokat Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető elemzője.  

A szálláshelyek forgalmát a felhalmozódott óriási kielégítetlen igény is élénkítette és élénkíti továbbra is, világszerte megfigyelhető az utazási kedv élénkülésének folytatódása. A szigorú kínai járványellenes korlátozások feloldása azonban újabb lendületet adhat a nemzetközi turizmusnak, mivel a távol-keleti vendégek eddig kimaradtak a nemzetközi turizmus helyreállásából – folytatta az elemző. Szerinte az idei évben Veszprém Európa Kulturális Fővárosa címe, valamint a nyáron megrendezendő atlétikai világbajnokság is hozzájárulhat a turizmus további lendületéhez. 

A belföldi vendégforgalmat a márciusi ünnep, valamint a húsvéti ünnepek is élénkíthették, így a következő hónapokban ismét növekedést mutathatnak a szálláshely szolgáltatással kapcsolatos adatok

– vélekedett.


Januárban a KSH adatai alapján a kereskedelmi szálláshelyeken 570 ezer vendég 1,4 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek és a vendégéjszakák száma egyaránt 18 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Az összes vendégéjszaka 51 százalékát belföldi vendégek töltötték el. Az év első hónapjában a belföldi vendégek száma 6,5, a vendégéjszakáké 6,2 százalékkal nőtt. A vendégek száma 311 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 723 ezer volt. A külföldi vendégek száma 36, a vendégéjszakáké 34 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest. A szálláshelyekre érkezett 259 ezer vendég összesen 695 ezer vendégéjszakát töltött el. Ezek 82 százalékát szállodákban töltötték, ahol a vendégéjszakák száma 32 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. 

A legnépszerűbb turisztikai régió a Budapest–Közép-Duna-vidék volt, ahol a külföldivendég-éjszakák 67 százalékát regisztrálták januárban. Az összes bruttó árbevétel közel 32 milliárd forintot tett ki, folyó áron 55 százalékkal magasabb volt az előző évinél. Széchenyi pihenőkártyával a kereskedelmi szálláshelyeken 26 százalékkal többet, 1,9 milliárd forintot fizettek a kártyatulajdonosok.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Magyar Nemzet/Bach Máté)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.