Javában tart még a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tavaszi szezonális ellenőrzési akciója, a hatóság szakemberei március 14-e óta összesen 1154 esetben vizsgálódtak. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára elmondta: a szabálytalanságok miatt az ellenőrök 12 alkalommal figyelmeztetést, 87 esetben bírságot adtak, amelynek értéke meghaladja a 6,3 millió forintot.
A hatóság szakemberei emellett 7,4 tonnányi élelmiszert vontak ki a forgalomból, amire a fogyaszthatósági vagy minőségmegőrzési idő lejárta, a nyomonkövetés hiánya és jelölési hiba miatt volt szükség.
Pozitívum, hogy lejárt sonkát eddig nem találtak az ellenőrök, és a hidegkonyhai készítmények laboratóriumi vizsgálata is kedvező eredménnyel zárult.
– A hatósági felügyelet célja, hogy az ismeretlen eredetű, nem biztonságos és nem megfelelő minőségű élelmiszer ne kerülhessen a fogyasztók asztalára a húsvéti időszakban – mutatott rá az államtitkár. A Nébih az előző évekhez hasonlóan az idén is elsősorban a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódó termékeket ellenőrzi, így például az étkezési tojást, a pácolt, füstölt húskészítményeket, a hidegkonyhai készítményeket, az édesipari termékeket, a primőr import zöldségeket és gyümölcsöket, a borászati termékeket és a szeszes italokat.
Az államtitkár kitért arra is, hogy a létesítmények ellenőrzése során az ellenőrök idén is a leggyakrabban, összesen 61 esetben higiéniai problémákat találtak, valamint a nyomonkövethetőségben 47 esetben találtak hiányosságot.
Ugyanakkor pozitív tapasztalat, hogy a tojáscsomagolókban nem merült fel sem higiéniai, sem nyomonkövetési hiányosság.
Borítókép: Illusztráció (Fotó: Teknős Miklós)