Kezdjük megtanulni a helyes hitelkártya-használatot

A háztartások egyre nagyobb része használja eredeti céljára, likviditási tartalékként a hitelkeretét, vagyis ha kicsúszik a büdzséből, a következő havi jövedelem beérkezéséig abból finanszírozza mindennapi kiadásait.

Magyar Nemzet
Forrás: Világgazdaság2023. 05. 10. 14:18
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentősen nőtt az elmúlt egy évben a lakossági folyószámlahitelek állománya, ami főként a hitelkártyák intenzívebb használatával magyarázható. Ezzel együtt még most sem pörög túl nagy fordulaton a piac – írta meg a Világgazdaság

Csaknem tizedével nőtt a márciusig számolt egy év alatt a háztartások folyószámlahiteleinek állománya Magyarországon, vagyis ismét nő azoknak a száma, akik a rendelkezésükre álló hitelkeretből finanszírozzák költéseik egy részét – hivatkozott a Világgazdaság a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataira.

A lakossági folyószámlahitelek állománya megközelítette a 247 milliárd forintot március végén, ami 9,8 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest. Ez önmagában nem tekinthető óriási mértékű bővülésnek, ám annak tükrében, 

hogy a teljes lakossági hitelportfólió nem egészen hét százalékkal hízott a március végéig számolt egy év alatt,

egyáltalán nem rossz teljesítmény.

Az állomány bővüléséhez a hitelkártya-követelések járultak hozzá jelentősebb mértékben, amelyek mennyisége 10,5 százalékkal, 140 milliárd forintra emelkedett éves összevetésben. (Mindezt úgy sikerült elérni, hogy az itthon forgalomban lévő hitelkártyák száma hosszú évek óta folyamatosan csökken.) 

Érdekes adat az is, hogy a hitelkártya-követeléseken belül a nem kamatozó állomány sokkal gyorsabban nőtt, hiszen itt éves alapon 17,5 százalékos ugrást mért a statisztika. Ennek nyomán a hitelkártya-tartozásoknak már csak alig több mint a fele kamatozott márciusban, ami egyértelműen arra utal, hogy 

egyre tudatosabban használják a plasztikjaikat az ügyfelek, és igyekeznek mindenképp a türelmi időszakon belül pluszba lendíteni a számlájukat.

Az első negyedéves új folyószámlahitel-szerződéseknél már jóval szerényebb, hatszázalékos növekedést mért 2022 első három hónapjához képest az MNB. A hitelkártya-követeléseknél viszont itt is kicsit nagyobb volt  a bővülés, és elérte a 8,6 százalékot.

A nem egészen 250 milliárd forintos folyószámlahitel-állomány a közel tízszázalékos éves bővülés ellenére sem számít kiugró mértékűnek, miközben a kimutatott mennyiség – hosszú ideje tartó, szinte folyamatos csökkenést követően – pont 2022 elején érte el sokéves mélypontját. 

Abban persze, hogy a múlt év februárjára egészen 219,4 milliárd forintig esett az állomány, jelentős szerepe lehetett a nagyobb összegű egyszeri kormányzati juttatásoknak – például a „fegyverpénznek” vagy a gyermekes családok szja-visszatérítésének – is.

A növekedésben ugyanakkor az is szerepet játszhat, hogy a háztartások egyre nagyobb része használja eredeti céljára, likviditási tartalékként a hitelkeretét, vagyis ha kicsúszik a büdzséből, a következő havi jövedelem beérkezéséig abból finanszírozza mindennapi kiadásait. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.