időjárás 24°C Eufrozina , Kende 2023. szeptember 25.
logo

Orbán Viktor: Ősszel Magyarország ellenfelei egyszerre lépnek fel a követeléseikkel

Varga Mihály: Az adókat nem emelni, hanem beszedni kell

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.05.09. 16:34 2023.05.09. 17:27
Varga Mihály: Az adókat nem emelni, hanem beszedni kell

A kormány 2010 óta következetesen azt az adófilozófiát képviseli, hogy nem emelni kell az adókat, hanem beszedni – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter kedden Budapesten, a Vám, Jövedéki és Adóügyi Szolgáltatók Szövetsége (VJASZSZ) ünnepi közgyűlése után tartott rendezvényen.

A tárcavezető kiemelte: az OECD és az EU felmérései szerint Magyarország tudta a legnagyobb arányban fehéríteni gazdaságát: a beszedhető és ténylegesen beszedett áfa különbözete (áfarés) 21-22 százalékról öt-hat százalékra csökkent az elmúlt években. Ez az arány 2010-ben még 30-35 százalék volt, vagyis a költségvetés az áfabevételeinek mintegy harmadáról mondott le – emelte ki.

A hatékonyság növelése, a gazdaság fehérítése a VJASZSZ és más szakmai partnerek nélkül nem valósult volna meg – fogalmazott a pénzügyminiszter.

Az adók hatékonyabb beszedése, a gazdaság fehéredése teszi lehetővé az adók csökkentését és azt, hogy a gazdaság emelkedő pályán maradjon. Ezek az intézkedések adják a kormány gazdaságpolitikai mozgásterének legfontosabb kereteit – mutatott rá.

Emlékeztetett, hogy az uniós csatlakozás után jelentősen megváltoztak a feltételek, a vámpolitika az Európai Unió hatáskörébe került, és a közös uniós vámkódex alapján határozzák meg. A schengeni övezet tagjaként Magyarországra és az országon keresztül jelentős mennyiségű áru érkezik az Európai Unióba – hangsúlyozta.

Jelenleg a vámkezelések száz százaléka elektronikusan történik, így pontos adatok állnak rendelkezésre, amelyek szerint öt éve az import- és export vámáru-nyilatkozatok száma hétszázezer volt, amely tavaly megközelítette az egymilliót – fejtette ki a miniszter. Ezen felül tavaly az e-kereskedelmi forgalomban is benyújtottak még további mintegy 38 millió darab vámáru-nyilatkozatot. A vámbeszedés költsége tavaly 37 milliárd forintot ért el, az importáfa-bevételek megközelítették a 530 milliárd forintot, az előbbi 57, utóbbi 24 százalékkal nőtt éves szinten.

A 192 vállalatot tagjai között tudó Vám, Jövedéki és Adóügyi Szolgáltatók Szövetsége az idén ünnepli alapításának 30. évfordulóját. Ebből az alkalomból a szervezet főtitkára Berényi János és Varga Mihály átadta a szervezet által alapított Szent Máté díjakat.

Borítókép: Varga Mihály pénzügyminiszter (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.