„A só” népmesét örökíti meg az új háromezer forintos pénzérme

Az emlékérme-sorozat dedikált célja, hogy a magyar népmesék értékeit bemutassa, a rajzfilmsorozat képi világát megidézze.

Magyar Nemzet
Forrás: novekedes.hu2023. 06. 25. 10:44
Forrás: penzverde.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A só” című népmesét megörökítő, háromezer forint névértékű színesfém emlékérmét bocsát ki a Magyar Nemzeti Bank – írja a növekedés.hu

„A só” megnevezésű emlékérme annak a 2021-ben indult, hétrészes színesfém-emlékérme sorozatnak a harmadik eleme, melynek dedikált célja, hogy a magyar népmesék értékeit bemutassa, a rajzfilmsorozat képi világát megidézze. Az emlékérme előoldalát Vékony Fanni, hátoldalát Szilos András (fémműves formatervező iparművészek) tervezte. Az emlékérme kibocsátási ünnepségére a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál keretében kerül sor – írják. 

A Magyar népmesék rajzfilmsorozat készítése 1977-ben kezdődött a Pannónia Filmstúdió kecskeméti műtermében, amely a Kecskemétfilm Kft. égisze alatt összesen száz epizódra bővült. A sorozat 12,5 órányi anyagával olyan hitelesen vezeti be a nézőt a népmesék világába, hogy 2020. október 15-én a hungarikumok gyűjteményébe, azon belül a kulturális örökségeink közé került a teljes meseszéria, a következő indoklással:

„A magyar népmesékben rejlő különleges képi, zenei világ és narratíva teszi egyedi értékké a rajzfilmsorozatot. A népmesék kedvessége, humora, ravaszsága, pajkossága hűen ábrázolja nemzetünk lelkét, érzéseit, valódi karakterét. Mindezek mellett a határainkon innen és túl is széles elismertségnek örvendő Magyar népmesék rajzfilmsorozat epizódjaiban olyan örök igazságok, alapértékek fogalmazódnak meg, amelyek méltóvá teszik arra, hogy része legyen a hungarikumok gyűjteményének.”

A Magyar népmesék rajzfilmsorozatot bemutató érmesorozat harmadik elemeként bocsátja ki a Magyar Nemzeti Bank „A só” megnevezésű emlékérmét, mely a rajzfilmsorozatot indító ikonikus epizódot örökíti meg.

Az emlékérme a rajzfilm képi világához illeszkedve, hűen visszaadja a népmese kulcsfigurái közti alapkonfliktust és annak feloldását, a szeretetteljes kibékülést.

A színesfém érme elsődleges szerepe a Magyar népmesék rajzfilmsorozat értékeinek méltó reprezentálása, a népmesei hagyományok megörökítése, és – bár törvényes fizetőeszköz – a készpénzforgalomban nem vesz részt.

Az emlékérme előlapjának bal oldalán és alsó negyedében futó, stilizált népművészeti virágmotívumokat és galambábrázolást a Magyar népmesék rajzfilmsorozat főcíme ihlette, amelyet Arany János Rege a csodaszarvasról című művének első sorai – „Száll a madár, ágrul ágra, / Száll az ének, szájrul szájra” – inspiráltak.

A főcímet idézi továbbá a jellegzetes zsinórírás, amellyel a tervezőművész az emlékérme kötelező elemeit (a „Magyarország” feliratot és a „3000 forint” értékjelzést, a „2023” kibocsátási évszámot, valamint a verés helyét jelölő „BP.” verdejelet) szerkesztette meg.

Az emlékérme korlátozott példányszámban jelenik meg: maximum húszezer veret készíthető belőlük.

Borítókép forrása: penzverde.hu

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.