időjárás 27°C Jusztina 2023. szeptember 26.
logo

A digitalizáció és a hatékonyságnövelés a kulcs a bankszektor további fejlesztéséhez

Magyar Nemzet
2023.06.09. 14:07
A digitalizáció és a hatékonyságnövelés a kulcs a bankszektor további fejlesztéséhez

A magyarországi pénzintézetek a háborús időkben is megőrizték a stabilitásukat, több területen az uniós átlag felett teljesítenek – jelentette ki a Pénzügyminisztérium közleménye szerint Varga Mihály, miután a hivatalában fogadta a KBC-bankcsoport vezetőségét.

A pénzügyminiszter kiemelte: a magyar bankrendszer az európai tőkemegfelelési elvárásokat kétszeresen túlteljesíti,  nem teljesítő portfóliója alacsony, jövedelmezősége másfélszerese az EU-átlagnak, és jelentős tartalékokkal rendelkezik.

Varga Mihály Johan Thijsszel, a KBC-csoport vezérigazgatójával, Peter Andronov divízióvezetővel és a bankcsoport lányvállalataként működő K&H Bank Zrt. vezérigazgatójával, Guy Libot-val tárgyalt.

Az elmúlt évtized munkájának köszönhetően a magyar gazdaság alapjai stabilak, így idén is elkerülhetjük a recessziót, jövőre pedig visszatérhetünk a négy százalék körüli növekedési pályára

– közölte Varga Mihály. 

Hozzátette: a kormány elkötelezett a fegyelmezett gazdálkodás és az egyensúlyi mutatók javítása mellett, jövőre 2,9 százalékra csökkentik a költségvetési hiányt és 66,7 százalékra az államadósság arányát. Utóbbi tíz százalékponttal kedvezőbb az uniós átlagnál.

A pénzügyminiszter hangsúlyozta, a magyar bankrendszer az elmúlt évtized gazdasági eredményeinek köszönhetően megerősödött és válságállóvá vált, ma pedig a gazdaság védelmében is fontos szerepet tölt be. Rámutatott: a kormány a következő években ismét magas ütemű növekedési pályára állítja a magyar gazdaságot, az erősödő teljesítményből a bankrendszer is profitálhat. 

A magyar bankszektor további fejlesztése terén jelentős tartalékok vannak a digitalizációban és a hatékonyság növelésében, ami a működési költségeket is csökkentheti – olvasható a Pénzügyminisztérium közleményében.

Borítókép: Varga Mihály pénzügyminiszter (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.