A hagyományos helyett az elektromos autók tarolnak

Annak ellenére, hogy a belső égésű motorok piaca globálisan visszaesett, az elektromos autók iránt sosem látott mértékben nőtt a kereslet. Ezt mutatják a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) adatai, valamint a 2023-as előrejelzései is.

Magyar Nemzet
2023. 07. 19. 7:08
null
Fotó: Lang Róbet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elektromos autók eladása 2022-ben az ellátási lánc zavarai, a makrogazdasági és geopolitikai bizonytalanság, valamint a magas nyersanyag- és energiaárak ellenére újabb rekordévet zárt. Az elektromos autók értékesítése – beleértve az akkumulátoros elektromos járműveket (BEV) és a plug-in hibrid elektromos járműveket (PHEV) – tavaly globálisan meghaladta a tízmil­liót, ez 55 százalékos növekedés.
Az eladások 26 millióra emelték a világ útjain közlekedő elektromos autók számát, ami hatvanszázalékos növekedés 2021-hez képest, miközben a pusztán akkus BEV-ek a korábbi évekhez hasonlóan a teljes éves növekedés több mint hetven százalékát adják. Ennek eredményeként 2022-ben az elektromos ­autók globális állományának már csaknem hetven százaléka ilyen hajtású jármű volt.
Tavaly a BEV-eladások Kínában 2021-hez képest hatvan százalékkal nőttek, és elérték a 4,4 milliót, a hibrid PHEV-eladások pedig majdnem megháromszorozódtak, és másfél millióra emelkedtek.

Kína az összes új e-autó globális regisztrációjának csaknem hatvan százalékát adta. Tavaly először fordult elő, hogy a világ útjain közlekedő összes elektromos autó több mint ötven százaléka, összesen 13,8 millió darab Kínában volt. Ez az erőteljes növekedés a több mint egy évtizedes folyamatos szakpolitikai támogatásnak köszönhető.

Európában az elektromos autók értékesítése 2022-ben több mint 15 százalékkal nőtt 2021-hez képest, és elérte a 2,7 millió darabot. Igaz, a korábbi években gyorsabban nőttek az eladások: az éves növekedés 2021-ben több mint 65 százalékos volt, 2017–2019-ben pedig átlagosan negyvenszázalékos. Tavaly a BEV-értékesítések 2021-hez képest harminc százalékkal nőttek, míg a PHEV-értékesítések mintegy három százalékkal csökkentek. Európa az új elektromos autók értékesítése kapcsán a globális növekedés tíz százalékát adta. Az elektromos autók értékesítése még mindig növekszik a kontinensen.
Az Európában az előző évekhez képest tapasztalt lassulás részben az elektromos autók értékesítésének 2020-ban és 2021-ben az Európai Unióban bekövetkezett rendkívüli növekedését tükrözi, mivel a gyártók gyorsan átállították a vállalati stratégiát a 2019-ben elfogadott szén-dioxid-kibocsátási normáknak való megfelelés érdekében.

Az Egyesült Államokban az elektromos autók eladásai 2022-ben 55 százalékkal nőttek 2021-hez képest, a BEV-ek vezetésével. A BEV-ek értékesítése hetven százalékkal emelkedett, megközelítve a 800 ezer darabot, és megerősítve a 2019–2020-as visszaesés után a második egymást követő évben tapasztalt erőteljes növekedést. A PHEV-ek értékesítése szintén nőtt, bár csak 15 százalékkal. Az elektromos autók eladásának növekedése különösen nagy volt az Egyesült Államokban, figyelembe véve, hogy az összes autóeladás 2022-ben nyolc százalékkal csökkent 2021-hez képest, ami sokkal erőteljesebb csökkenés, mint a globális átlag, ami mínusz három százalék.

Az IEA jelentése szerint az elektromos meghajtású autók eladásának növekedése tovább tart, ugyanakkor már látszanak a kockázatok is. A világgazdaság lassulása és az állami támogatások fokozatos megszüntetése Kínában csökkentheti az elektromos autók globális értékesítésének 2023-as növekedését. A pozitív oldalról viszont új piacok nyílhatnak meg a vártnál gyorsabban, mivel a tartósan magas olajárak egyre több helyen erősítik az elektromos autók iránti érveket.

Borítókép: Van még szufla az alternatív hajtásban (Fotó: Somogyi Hírlap/Lang Róbert)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.