Egyszerűbben juthatnak földhöz a gazdálkodásba kezdők

A generációváltást és a helyi gazdálkodást segíti az új földügyi szabályozás.

Magyar Nemzet
2023. 07. 13. 9:10
null
20210628 Zselickislak Napok óta aratják az őszi árpát a somogyi földeken. Az általunk megkérdezett mezőgazdászok szerint a hektáronkénti termésátlag jónak ígérkezik, van olyan gazdálkodó, aki tavalyhoz képest tíz százalékkal több gabonát takarít be idén. Képen: Pápics Miklós és Oroszlán János (piros póló) Fotó: Lang Róbert lr Somogyi Hírlap Fotó: Lang Róbert
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A generációváltást és a helyi gazdaságok megerősítését segíti az új földügyi szabályozás, amely egyszerűbbé teszi a földszerzést a gazdálkodásba kezdők számára az első 10 hektár föld tulajdonjogának megszerzéséig – tájékoztatott közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter.

A tárcavezető hangsúlyozta, a kormány és az agrártárca ösztönzi a generációváltást a mezőgazdaságban. A fiatalok pontosan tudják, óriási potenciál rejlik az agráriumban, mi pedig azon vagyunk, hogy segítsük őket ezen lehetőségek kiaknázásában – tette hozzá. A jelenlegi törvénymódosítás is azon rendelkezések sorába illeszkedik, amelyek a magyar mezőgazdaság szempontjából kulcsfontosságú fiatalítást segítik elő. Ezen felül a kormány és a szaktárca kiemelt közös célja az is, hogy a helyi mezőgazdaságot erősítsék. 

 

Július 1-től nem gyakorolható elővásárlási jog az első tíz hektár földjét megszerző azon gazdákkal szemben, a föld fekvésétől számított húsz kilométeren belül helyben laknak vagy mezőgazdasági üzemközponttal rendelkeznek. A fiatalok számára vonzóbb lehet a földművelői életpálya, ha azt látják, hogy könnyebben hozzájuthatnak az első 10 hektár földjükhöz, ráadásul a lakóhelyük közvetlen közelében 

 

– emelte ki Nagy István.

Az új rendelkezés a gyakorlatban azt jelenti, hogy a feltételeknek megfelelő adásvételi szerződést nem kell közzétenni, azaz a jóváhagyási eljárás befejezésére is hamarabb kerülhetett sor. Ez lényeges adminisztratív terhet vesz le a gazdák válláról, és jelentősen meggyorsíthatja a folyamatot – mutatott rá.

A tárcavezető arra is kitért, hogy a szabályozás a visszaélések elkerülését is biztosítja. Ugyanis az első 10 hektár nem az adásvétel időpontjában ténylegesen fennálló földtulajdont jelenti, hanem a vevő által valaha, bármilyen jogcímen megszerzett földek összes területét, ideértve azokat is, amelyek utóbb kikerültek a tulajdonából. Így elkerülhető, hogy a megszerzett földek továbbadásával bárki is visszaélhessen a törvényben biztosított kedvezményes lehetőséggel – szögezte le.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Somogy Megyei Hírlap/Lang Róbert)

 

 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.