Elfogadhatatlan az Európai Bizottság százmilliárd eurós többletigénye

Az európai uniós költségvetés hétéves időszakának felénél az Európai Bizottság módosításokat javasolt, azonban a magyar kormánynak számos aggálya van ezekkel kapcsolatban. A százmilliárd eurós módosítási csomagban szerepel az úgynevezett Ukrajna-eszköz létrehozása is, amelynek keretein belül 2024 és 2027 között az Európai Unió ötvenmilliárd euróval segítené Kijevet.

2023. 07. 14. 11:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A magyar kormánynak aggályos, hogy Ukrajna újabb, ötvenmilliárd eurós támogatást kapjon a következő négy évben addig, amíg nem tudni, hogyan használta fel az eddigi hetvenmilliárdot − hangsúlyozta Tóth Tibor az uniós pénzügyminiszterek tanácskozásán (ECOFIN) Brüsszelben. A makrogazdasági és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár szerint nem elfogadható az sem, hogy az Európai Bizottság által felvett hitelek kamataira úgy fizessünk újabb hozzájárulást, hogy Magyarország ebből a hitelből még mindig nem kapta meg a neki jogosan járó uniós forrásokat – olvasható a Pénzügyminisztérium közleményében. 

Az államtitkár emlékeztetett: az uniós költségvetés hétéves időszakának felénél az Európai Bizottság módosításokat javasolt, azonban a magyar kormánynak számos aggálya van ezekkel kapcsolatban. A százmilliárd eurós módosítási csomagban szerepel az úgynevezett Ukrajna-eszköz létrehozása is, amelynek keretein belül 2024 és 2027 között az Európai Unió ötvenmilliárd euróval segítené Kijevet. – Ukrajna támogatását illetően többek között kérdéses, hogy az eddig folyósított és jövőbeli támogatási összeg elköltésének ellenőrzése hogyan történik– részletezte Tóth Tibor. Hozzátette: az Európai Bizottság azt sem támasztotta alá, hogy a következő évekre egyáltalán elegendő lesz-e az ötvenmilliárd euró. 

– El kell kerülni, hogy a támogatást évről évre növelni kelljen az ukrán igények függvényében, mint ahogy azt más uniós eszközök esetében látjuk – emelte ki az államtitkár.

Mint mondta: Ukrajnának EU-tagjelöltként biztosítania kell a nemzeti kisebbségeket megillető jogokat, ez a javaslat szerint feltétele annak, hogy Kijev megkapja a pénzt. Amíg ez a feltétel nem teljesül, Magyarország, amelynek kiemelten fontos a határon túli magyarok védelme, nem tudja támogatni az Európai Bizottság javaslatát.

Az államtitkár kitért arra is, hogy az Európai Bizottság egy olyan hiteltörlesztéshez kér a kamatok növekedése miatt pluszpénzt Magyarországtól, amelyből a nekünk járó támogatást eddig nem kaptuk meg. Kiemelte: mindezzel párhuzamosan nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy 2015 óta a határvédelmi kiadások már bőven meghaladják a 650 milliárd forintot, azonban Brüsszel ennek alig több mint egy százalékát térítette meg.

Lapunk megírta: a magyar kormány a jövő évi költségvetésben is kalkulál az uniós pénzekkel. Ez ügyben egy korábbi Kormányinfón Gulyás Gergely azt mondta: az európai uniós források ügyében „a labda Brüsszel térfelén pattog”. A Miniszterelnökséget vezető miniszter hangsúlyozta: nem jogi, hanem politikai döntés kérdése, hogy a Magyarországnak járó forrásokat mikor kegyeskedik az Európai Bizottság folyósítani. Magyarország Brüsszeltől visszaigazolt módon az utolsó „mérföldkövet” is teljesítette, hiszen a forrásokhoz való hozzáférés egyetlen feltétele, az igazságszolgáltatásban általuk kért, egyébként semmilyen közösségi jogi alappal nem rendelkező módosítások elfogadása volt.

Jeleztük: a 2021–2027 közötti programozási időszakban rendelkezésre álló kohéziópolitikai pénzek nagyságrendileg 8100 milliárd forintot jelentenek. Az új elszámolási szabályok alapján az uniós társfinanszírozás aránya a korábbi programozási időszakhoz képest a fejlett régiók esetében csökkent (ötven helyett negyven százalékra). További forrásként jelenik meg az úgynevezett helyreállítási és ellenállóképességi eszköz (RRF), melynek kerete meghaladja a 2100 milliárd forintot.

– Magyarország jogosult ezekre az összegekre, ezek a források járnak nekünk. Éppen ezért úgy számolunk, hogy 2024-ben minden eurócent megérkezhet Magyarországra. Különböző programok részeként több mint háromezermilliárd forintról van szó. Így a helyreállítási alap támogatásaival is számolunk, pontosan 767 milliárd forintos tételben – nyilatkozta nemrégiben Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium államháztartásért felelős államtitkára a Világgazdaságnak

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.