Jó hírt kaptak a napelemesek + videó

Lantos Csaba: Megtartjuk az éves elszámolást a napelemes rendszereket üzemeltető családok számára

2023. 09. 08. 15:14
Installing,A,Solar,Cell,On,A,Roof
1056264089 Fotó: surasak jailak
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Van mód az éves elszámolás fenntartására minden már meglévő beruházás esetében, sőt azoknál is, akik igényüket mostanáig benyújtották, de a fejlesztést még nem valósították meg – közölte Lantos Csaba energiaügyi miniszter a közösségimédia-videójában. Elmondta: a napokban arra kérték a hatáskörrel rendelkező Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatalt, hogy vizsgálják meg a kapcsolódó szabályozás módosításának lehetőségét.

– Megállapodásunk alapján a hivatal a lehető legrövidebb időn belül elvégzi a szükséges rendeletmódosítást – mondta.

A jövő évtől is fennmarad tehát az éves elszámolás a már működő, háztartási méretű napelemes rendszerekre, a telepítésüktől számított tíz éven át.

Az éves szaldó előnyösebb, mert minden más megoldásnál több megtakarításhoz, alacsonyabb villanyszámlákhoz segíti a családokat – jelezte a tárcavezető.

Hozzátette: a Fidesz-frakció kezdeményezése és az iparági szövetségek álláspontja is az éves elszámolás további fenntartása mellett szólt. Brüsszeli elvárás azonban, hogy a jövőben, 2024. január elsejével változtassuk meg az elszámolási rendszert, vezessük be a bruttó elszámolást – mondta.

Úgy döntöttünk, hogy a kedvezőbb éves elszámolást alkalmazzuk a már üzemelők mellett azokra a háztartási kiserőművekre is, amelyek működtetői ez év szeptember 7-én éjfélig jelezték fejlesztési igényüket. Utóbbiak esetében 2026. január elsejéig biztosítanak majd a hivatali rendeletmódosítások a beruházás befejezésére időt

– közölte.

Így a már előkészítésben lévő fejlesztések is az éves szaldóban maradhatnak tíz éven át, ha a kivitelezésük 2025 végéig lezárul. A mostantól beérkező újabb igényekre alapozó beruházások pedig egységesen a bruttó elszámolásba kerülnek. 

– A kormány, ahogy az eddigiekben, a jövőben is támogatja a magyar családokat a napelemek telepítésében és működtetésében. Az áramfogyasztásukat saját termelésből fedezők elősegítik a sikeres energiaátmenetet, erősítik Magyarország energiafüggetlenségét – fogalmazott Lantos Csaba. 

Végezetül elmondta: az Energiaügyi Minisztérium a kimagasló ütemű hazai napelemes bővülés folytatásában érdekelt. – Keressük tehát a lehetőségeket arra, hogy új belépőket ösztönözzünk napenergiás fejlesztésekre, új beruházások megvalósítására. Hamarosan tájékoztatást adunk a tavaly bevezetett átmeneti betáplálási korlátozás fokozatos feloldásának ütemezéséről – jelezte.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.