Októbertől a vártnál nagyobb mértékben csökkennek az intézmények távhődíjai

Lantos Csaba: Az új gázévben ismét megfeleződik a távhő intézményi ára.

2023. 09. 29. 8:22
távhő, hőközpont, fűtés Fotó: MTI/Krizsán Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az Energiaügyi Minisztérium októbertől még alacsonyabb szintre szorítja az intézmények távhő díjait. A nem lakossági fogyasztók januárban egyszer már megfelezett költségeit újból azonos arányban csökkenti a tárca. Az önkormányzatok, közintézmények és vállalkozások országos átlagban a tavaly év végi díjak negyedét fizetik tehát október elsejétől – jelentette be Lantos Csaba energiaügyi miniszter.

 A magyar családok rezsivédett áron fűthetik távhővel is otthonaikat – idézi fel az Energiaügyi Minisztérium közleménye. A háború és a szankciók okozta nemzetközi energiaválság jelentős többletterhet rótt az önkormányzatokra, vállalatokra. Az Energiaügyi Minisztérium korábbi intézkedésének köszönhetően 2023 elejétől olcsóbban vehetik igénybe a földgázalapú távhőszolgáltatást a nem lakossági fogyasztók. Az ún. külön kezelt intézményi díjak és az egyéb felhasználók árai januárban a legtöbb településen hozzávetőleg ötven százalékkal csökkentek.

Az átmeneti földgázellátás jóvoltából az intézményi és egyéb felhasználók költségei a korábbi várakozást meghaladó mértékben csökkenhetnek október elsejével. 

Így már a fűtési szezon kezdete előtt ismét nagyságrendileg megfeleződnek az intézményi díjak. 2023 eleje óta ezzel a 2022 utolsó negyedévi szint negyedére esnek vissza a vállalatok, települések távhőkiadásai.

A kormány az átlagfogyasztásig fenntartott rezsivédelemmel Európa legalacsonyabb áram- és gázárait garantálja a magyar családok számára. A háztartások rezsicsökkentett távhőárai nem változnak az új gázévben sem. Miközben az intézmények és vállalkozások terheit folyamatosan mérsékeljük, ezt a távhőszolgáltatásban a korábbiaknál alacsonyabb költségvetési ráfordítás mellett tudjuk biztosítani.  A szektor támogatási igénye a lezáruló gázévhez képest több száz milliárd forinttal csökkenhet a következő gázévben

– sorolta Lantos Csaba. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.