Van itt valami, amit a cigarettához és az alkoholhoz hasonlóan szabályoznának

Nem fognak örülni a fiatalok.

Forrás: Reuters2023. 09. 07. 14:01
Group,Of,Aluminium,Cans,In,Ice,,Cold,Drink.,Top,View. energiaital, üdítő, fémdoboz
1715883304 Fotó: Holiday.Photo.Top
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincs ember, aki még nem hallott az energiaitalok egészségügyi kockázatairól, ennek ellenére rengetegen fogyasztják őket, többek között gyermekek is, még annak ellenére is, hogy köztudomású, egyetlen doboz energiaital nagyjából annyi koffeint tartalmaz, mint hat doboz Coca-Cola.

Úgy tűnik, van egy hely, ahol gátat vetnének a dolognak, és legalább a gyermekek egészségét védenék, ugyanis az Amerikai Egyesült Államokban a gyermekorvosok a szülőkkel karöltve, a hatóságokhoz fordulva próbálják elérni, hogy az alkoholhoz és a cigarettához hasonló szabályozás vonatkozzon az energiaitalok forgalmazására is – tudósít a Világgazdaság

A Reuters azt írja, hogy az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) vizsgálja Chuck Schumer, a szenátus demokrata frakciója vezetőjének a kérését, hogy vizsgálják meg a Prime Energy nevű energiaital koffeintartalmát, valamint a gyerekeknek szóló marketinget is. 

Beszámolnak arról is, hogy az Amerikai Orvosi Szövetség (AMA) támogatja a koffeines italok 18 év alatti gyermekek számára történő értékesítésének tilalmát. Az AMA arra is sürgeti az amerikai törvényhozást, hogy 

írják elő a „gyermekbiztos csomagolást” a magas energiatartalmú termékeken. 

Egyébként idehaza is vannak szervezetek, amelyek azért kampányolnak, hogy korlátozzák a színes-szagos-koffeindús italok hozzáférhetőségét. A kiskorúakra való veszélyességükre hivatkozva csak a nemzeti dohányboltokban tenné lehetővé az energiaitalok vásárlását a Fiatal Családosok Klubja (Ficsak). A szervezet már többször felvetette a szigorítást, és úgy tűnik, az országgyűlési képviselők között is többen vannak, akik támogatják a kezdeményezést.

A szervezet alapítója, Király Nóra hozzáfűzte, nem túl derűlátó az ügyben, mert szavai szerint nagyon erős az energiaital-lobbi, Magyarország egy energiaital-gyártó nagyhatalom, és ezek a cégek mindenáron a minél nagyobb profitra hajtanak.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.