időjárás 5°C Stefánia 2023. november 28.
logo

Varga Mihály szerint ekkor térhet vissza a növekedés

Magyar Nemzet
2023.09.26. 11:08 2023.09.26. 11:23
Varga Mihály szerint ekkor térhet vissza a növekedés

A koronavírus-járvány minden országban a monetáris és fiskális politikák fellazulását hozta. A feladat most is adott, az egyensúlyi mutatók stabilizálása, a hiány csökkenő pályára állítása – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter.

– A második fél évben visszatérhet a magyar gazdaság növekedése – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a VIG Befektetési Alapkezelő Magyarország Zrt. Fókuszban a forint szakmai rendezvényén Budapesten. Jelezte: a negyedéves adatok alapján a recessziós negyedéveket „magunk mögött hagyjuk”. Az idei év két utolsó negyedévében növekedés lesz, az infláció az év végére egy számjegyűre csökken.

Varga Mihály a távirati iroda ismertetése szerint kitért arra, hogy nehéz időszakon van túl a világgazdaság és az európai gazdaság, a tavalyi magas energiaárak okozta sebek gyógyulnak. 

– A koronavírus-járvány minden országban a monetáris és fiskális politikák fellazulását hozta. A feladat most is adott, az egyensúlyi mutatók stabilizálása, a hiány csökkenő pályára állítása. Az államháztartási deficit csökkentése az egész gazdaságnak kulcsfontosságú. Az idei évre 3,9 százalékos GDP-arányos hiánnyal számol a kormány. A finanszírozás rendben van, a hiányszám és az államadósság szintje is csökken – emelte ki a pénzügyminiszter.

Varga Mihály szólt arról is, hogy a folyó fizetési mérleg egyenlege szintén javul. A második negyedévben többlettel zárt, az ikerdeficit veszélye „kezd elmúlni”. Kedvező tendenciát mutat a külkereskedelmi egyenleg alakulása, ami tavasz óta pozitív. Az egyenleg és az export rekordot dönthet 2023-ban. A külföldi működőtőke-befektetések (FDI) dinamikusan érkeznek az országba.

A miniszter jó hírnek nevezte, hogy továbbra is feszes a munkaerőpiac, a háborús helyzetben is megvédték a munkahelyeket, a magas foglalkoztatottság 2023-ban is fennmaradhat.

A reálbérek szeptembertől növekedésnek indulhatnak, amely az ország felzárkózásához nélkülözhetetlen. A kormány a jegybankkal együtt arra fókuszál, hogy csökkenjen az infláció, és a lépések eredményesek.

Varga Mihály a jövő évi forintárfolyamra vonatkozó kérdésre közölte: az elsődleges feladata a jegybanknak az árstabilitás kialakítása. Most az egyensúlyi mutatók helyreállítása a fő cél, ebben jól együttműködik a fiskális és monetáris politika. Az infláció csökkentésében mindenki egyetért, a kormány, a jegybank és az ellenzék is. A miniszter megjegyezte, hogy a jegybank veszteségének kezelése feladat, a törvényi előírás alapján tőkeveszteség esetén a kormánynak tőkepótlást kell biztosítani. Az Európai Központi Bank (EKB), vagy a belga jegybank is negatív tőkével működik, a megemelkedett kamatkörnyezet következtében. Emlékeztetett, hogy kérelmet adtak be az EKB-nak a tőkepótlásra, a testület ezt jóváhagyta, így októberben elfogadhatják az erről szóló új szabályozást.

Borítókép: Varga Mihály pénzügyminiszter (Fotó: Világgazdaság/ Vémi Zoltán)
 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.