Drágul az arany is

A befektetők részéről megugrott a kereslet a menedékeszközök iránt.

2023. 10. 09. 15:10
Gold price hits record high in Japan
Gold bars (1000g L, and 500g) are shown at TANAKA KIKINZOKU KOGYO kk in Chuo Ward, Tokyo on Aug. 29, 2023. Gold retail price in Japan exceeded 10,000 Japanese yen per gram for the first time as the yen depreciation against the dollar. ( The Yomiuri Shimbun ) (Photo by Masafumi Ogana / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP) Fotó: AFP/Masafumi Ogana
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint egyszázalékos pluszban nyitott az arany árfolyama az árutőzsdéken hétfőn, annak nyomán, hogy az Izraelt ért hét végi támadás után felerősödtek a geopolitikai kockázatok, a befektetők részéről pedig nőtt a kereslet a menedékeszközök iránt – írja a Világgazdaság.

Az, hogy csupán egy százalékkal drágult a nemesfém, nem jelent tulajdonképpen semmit, azonban ha a közel-keleti régióban súlyosabb eszkaláció következne be, akkor jóval nagyobb elmozdulások lehetnek az arany árfolyamában

– mondta a Bloombergnek David Lennox, a Fat Prophets elemzője.  

Az arany kurzusa a múlt héten még féléves mélyponton volt, miután az amerikai (hosszú) kötvényhozamok 16 éves rekordra emelkedtek. Ha nincsenek a hét végi fejlemények, az arany valószínűleg tovább vesztene értékéből, hiszen pénteken kiderült, sokkal több új munkahely jött létre az Egyesült Államokban, mint azt az elemzők várták, ezáltal további monetáris szigorításra lehet szükség a Fed részéről. 

Ráadásul az erősödő dollár sem tesz jót az aranynak, hiszen a világ nagyobb részének drágul a befektetés költsége a devizaváltás miatt. A sanghaji árutőzsdén nagyobb a befektetők étvágya, mint a világ többi részén, ott 2,7 százalékkal pattant fel a nemesfém jegyzésára. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: AFP)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.