Drágult az olaj, gyengült a forint – máris érezni a háború gazdasági hatásait

A Hamász és Izrael között hétvégén kitört háború hatására drágult az olaj, erősödött a dollár, és gyengült a forint.

2023. 10. 09. 11:54
olajvezeték Fotó: Szigetváry Zsolt Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Drágult az olaj, erősödött a dollár, gyengült a forint a hétvégén a palesztin Hamász szervezet és Izrael között kitört háború miatt, de a konfliktus hatására kirajzolódó felpattanások egyelőre nem tudták átrajzolni a hosszabb piaci hullámokat – írja a Világgazdaság. Kivételt ez alól az izraeli sékel, amely félévtizedes mélypontra süllyedt.

Nem véletlen, hogy az izraeli jegybank már bejelentette, hogy megtámasztja az árfolyamot, egyúttal likviditást biztosít, s a nyílt piaci intervenció során 30 milliárd dollárnyi tartalékot égetnek el, amit még 15 milliárd dollár értékben swapokkal is kiegészítenek. A Bank of Israel a megalapítása óta először ad el dollárt a piacon.      

 

Drágul az olaj

A Hamász Izrael elleni támadása nyomán az olaj hordónkénti ára hétvégén 89 dollárnál is járt. A globális benchmarknak számító Brent nyersolaj határidős jegyzése 4 százalékkal, hordónként 87,97 dollárra emelkedett, míg az amerikai piacon irányadó West Texas Intermediate nyersolaj határidős jegyzése 4,3 százalékkal, hordónként 86,36 dollárra emelkedett hétfőn Ázsiában. 

Nagyon elenyésző az olajtermelés ebben a régióban, de a piac reflexszerűen árazza a konfliktus eszkalációjának lehetőségét

– mondta Kelvin Yew, az Ocean Leonid Investments árukereskedelmi cég vezető olajkereskedője. 

Az olajpiac többek közt azt a kockázatot árazza, hogy a Hamászt támogató Irán elleni szankciók feloldását megakadályozza az Egyesült Államok. Emellett a konfliktus megnehezítheti a Biden-adminisztráció törekvését, hogy Izrael és Szaúd-Arábia viszonyát normalizálja, s a királyságot az olajtermelés növelésére késztesse. 

Ugyanakkor a háborús olajáremelkedés nem tudta kompenzálni a piac kifáradásának hatását – mutat rá a Világgazdaság cikke. 

Az elmúlt hetekben ugyanis a 100 dolláros olajárprognózisok hatására a rövid távú szállításra szánt olaj ára nagyobb mértékben emelkedett, mint a távolabbi határidőké, ez pedig előre hozott vásárlásokat jelzett, s ennek nyomán a vételi erő gyengült. A háborút megelőző héten a nyersolaj ára 11 százalékot esett. 

Zavar a techcégeknél

Az Izraelben működő technológiai vállalatok várhatóan megerősítik a biztonságot, mivel fennakadások lehetnek – mondták befektetők és elemzők. A csúcstechnológiás iparágak néhány évtizede a leggyorsabban növekvő ágazatok Izraelben, s kulcsfontosságúak a gazdasági növekedés szempontjából. Az izraeli GDP 20 százalékát és a munkahelyek 14 százalékát képviselik. 

Óriási a zavar a szokásos üzletmenetben – mondta Jack Ablin, a Cresset Wealth Advisors befektetési igazgatója, hozzátéve: ha a konfliktus kiterjed, akkor számítani kell rá, hogy a technológiai cégek munkatársait is behívják tartalékosként katonai szolgálatra.

Az izraeli részvények és kötvények árfolyama csökkent, és sok üzlet bezárt vasárnap. 

A csipgyártó Intel, Izrael legnagyobb magánmunkaadója és exportőre vasárnap közölte: a vállalat szoros figyelemmel kíséri az izraeli helyzetet, s lépéseket tesz dolgozóinak védelme és támogatása érdekében. 

Az Nvidia lemondta a jövő hétre Tel-Avivba tervezett mesterségesintelligencia-csúcstalálkozót.

Az izraeli technológiai szektor idén már eleve is lassulással nézett szembe, amit a belpolitikai konfliktusok csak súlyosbítottak. Ugyanakkor ágazati elemzők úgy vélik, a mostani háborút megelőző hírszerzési hibák felgyorsíthatják a mesterségesintelligencia-befektetéseket Izraelben.

Gyengülő forint

A magyar fizetőeszköz is megérezte a háború hatását. A múlt hét második felében a forint még az erős oldali támaszokat tesztelte az euró ellenében, 385 és 386 között, hétfőn reggel azonban a sáv padlójáról a plafonig pattant az euró–forint. A 388 fölé emelkedő kurzus már a 389-nél feszülő ellenállást is kóstolgatta – írja a Világgazdaság.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.