Több mint egymilliárd eurós új garanciaprogram segíti a hazai cégeket

A megállapodás aláírása fontos előrelépést jelent a magyar gazdaságnak.

2023. 10. 23. 15:27
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Bizottság és a Gazdaságfejlesztési Minisztérium tulajdonosi joggyakorlásában álló Garantiqa Hitelgarancia Zrt. a mai napon megállapodást kötött Brüsszelben. Ennek értelmében az InvestEU programon keresztül elérhető viszontgarancia-keret összességében másfél milliárd eurónyi, azaz több mint 550 milliárd forintnyi hitelportfólió támogatását teszi lehetővé a zöld- és digitális szektorokban működő kis- és középvállalkozásoknak (kkv). Ehhez a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. összesen 1,049 milliárd euró, európai uniós viszontgaranciával rendelkező garanciakeretet biztosít a vállalkozásoknak – közölte a gazdaságfejlesztési tárca.

Az így rendelkezésre álló garanciaprogram olyan, a bankok által alapvetően kivételes esetben finanszírozott beruházások megvalósítását teszi lehetővé, amelyek magasabb kockázatúak és hosszabb lejáratúak, ugyanakkor gazdasági és társadalmi hatásuk jelentős.

Az aláíráson Fábián Gergely iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkár, valamint Szabó István Attila, a Garantiqa vezérigazgatója vett részt. Fábián Gergely felhívta a figyelmet, hogy a háborús konfliktus és annak következményei magas kamatokat és óvatosabb banki hitelezést eredményeztek. A garanciaprogram ugyanakkor javítja a finanszírozáshoz való hozzáférést, így a beruházásokkal tovább javulhat a kkv-szektor termelékenysége, hatékonysága és versenyképessége, éppen ezért a megállapodás aláírása fontos előrelépés a magyar gazdaságnak.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Komka Péter)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.