Nem kérdés tovább: a főpolgármester csődbe vitte a fővárost

A főpolgármester csődbe vitte a fővárost, a felelősségvállalás helyett viszont a kormányra mutogat – fogalmaznak.

Forrás: VG2023. 11. 24. 15:26
_Z2K7745
20191012 Budapest Ellenzéki kampányzáró rendezvény a XV. ke Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szabadesésben a Karácsony Gergely vezette Fővárosi Önkormányzat bankszámlaegyenlege – írja a Világgazdaság, miután megismerte a Budapest anyagi viszonyairól szóló legfrissebb adatokat. Bár Karácsony Gergely magabiztosan nyilatkozik arról, hogy a jövő nyári önkormányzati választáson újra nyerni fog, a pénzügyi viszonyok alapján 

egyre inkább kérdéses, hogy nem megy-e addig csődbe a főváros.

A fideszes városvezetés 214,5 milliárd forintot hagyott  állampapírban és készpénzben a főváros kasszájában, amikor 2019 végén Karácsony Gergely és politikai szövetségesei átvették Budapest irányítását Tarlós Istvántól. Idén tavasszal – egy levélből, amit a Mandiner szerzett meg, kiderült – lényegében már Karácsonyék is úgy látták, hogy ebben az évben csődbe mehet a főváros.

Közben kiderült az is, Budapest Főváros Önkormányzatának idei, hivatalos beszámolójából, hogy szeptember végéig 249,3 milliárd forint helyi iparűzési adó folyt be. Októberben aztán nagy fordulat jött az ügyben, a főváros hatmilliárdot kincstári számlán, további 16 milliárdot pedig kereskedelmi számlán tartott, vagyis mindössze 22 milliárdja volt. 

November elejére pedig ez is jócskán megcsappant, Kiss Ambrus a Világgazdaság kérdésére egy sajtóbeszélgetésen azt válaszolta: november 23-án reggel 

négymilliárd forint volt a számlájukon. 

Közben a főváros nem fizet szolidaritási adót, pert indított, mire a Magyar Államkincstár november 17. után 5,6 milliárd forint szolidaritási hozzájárulást inkasszált, ezért a főpolgármester Varga Mihály pénzügyminiszter lemondását követelte. Erre a portál megkereste a Pénzügyminisztériumot, így a tárca tisztázta, hogy a bíróság a másodfokú eljárást lezáró végzés közléséig tiltotta meg, hogy a Magyar Államkincstár beszedési megbízást, azaz inkasszót nyújtson be a Fővárosi Önkormányzattal szemben, ami azt jelenti, „hogy a másodfokú eljárást lezáró végzést a kincstár október 17-én kézhez kapta. Ettől az időponttól kezdve nem volt jogi akadálya annak, hogy az államkincstár beszedési megbízást nyújtson be” – idézi a választ a portál. 

Hozzáfűzik, nincs új a nap alatt: a főpolgármester csődbe vitte a fővárost, a felelősségvállalás helyett viszont a kormányra mutogat. 

Borítókép: illusztráció (Fotó: Kurucz Árpád)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.