Tovább csökkent az energiafogyasztás

A visszafogott felhasználás is erősíti az ellátásbiztonságot, miközben a magyar családok a rezsivédelemnek köszönhetően Európa legalacsonyabb energiaárait fizetik.

2023. 11. 02. 5:12
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idei első félévében az ipari termelés mérséklődéséhez hozzájárult a kibocsátásból 3,7 százalékkal részesedő energiaipari termelés is, amely huszonhat százalékos elmaradást mutatott az előző év azonos időszakához képest – olvasható a Központi Statisztikai Hivatal összegzésében. Az elemzés rámutatott arra is, hogy milyen okok húzódtak meg az utóbbi visszaesése mögött. Kiderült, hogy a hazai energiaigény (részben a megszokottnál enyhébb időjárás és a visszafogottabb feldolgozóipari teljesítmény hatására) tizenegy százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. Ez azonban nem számít nagy meglepetésnek, mert a csökkenő tendencia 2022 áprilisától tart.

Villamosenergia-fogyasztásunk 2022 júniusától folyamatosan elmaradt az egy évvel korábbitól. Az idei első félév energiaigénye a 2022 azonos időszakában mértnél 7,2 százalékkal alacsonyabb, 22,7 ezer GWh volt. A földgázfogyasztást is hasonló tendencia jellemezte, 2022 februárjától minden hónapban alatta maradt az egy évvel korábbinak. A 2023 első hat hónapjában elhasznált 4,7 milliárd köbméter tizennyolc százalékkal volt kevesebb a 2022-es esztendő azonos hónapjaiban mutatottnál.

Az idei első félévben tovább csökkent az energiafogyasztás
Forrás: Központi Statisztikai Hivatal

A statisztikai hivatal ugyan most az első félévet tekintette át, az Energiaügyi Minisztérium a januártól szeptemberig tartó időszakról is közölt adatokat a minap. Azok szerint a vizsgált periódusban éves összevetésben 15,7 százalékkal csökkent a hazai gázfelhasználás. Januártól szeptemberig 1,07 milliárd köbméterrel kevesebb földgáz fogyott, a megtakarításból nagyjából kétharmad-egyharmad arányban vette ki a részét a gazdaság és a lakosság. Áramból hétszázalékos volt a visszaesés az esztendő első kilenc hónapjában.

A minisztérium felhívta arra is a figyelmet, hogy a bőséges gázkészlet mellett a visszafogott felhasználás is erősíti a hazai ellátásbiztonságot, miközben a magyar családok a rezsivédelemnek köszönhetően Európa legalacsonyabb energiaárait fizetik. A lakossági gázfelhasználás 17,4, a gazdasági szereplőké pedig 14,7 százalékkal csökkent a vizsgált időszakban. A számokat háromhavi bontásban vizsgálva az első negyedévben összesen 23,3 százalékos visszaeséshez képest a második-harmadik negyedéves csökkenés csak egy számjegyű.

Az energiaügyi minisztérium közölte azt is, hogy az év első kilenc hónapjában a rezsivédelem költségei 1105 milliárd forintot tettek ki. Az utolsó negyedévben összesen mintegy 255 milliárd forint fedezi a földgáz- és távhőszolgáltatások kapcsolódó kiadásait. A rezsivédelmi alap a jövő évi költségvetésben is a magyar családok terheinek mérséklését szolgálja – emlékeztetett a tárca.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.