Tovább növelte szántóföldi területeit a Mészáros-csoport

A cégcsoport legfőbb célja, hogy Magyarország legnagyobb élelmiszer- és takarmányalapanyag-gyártója legyen.

2023. 12. 20. 10:24
null
20200706 MN Hajdúböszörmény Mezőgazdaság Aratás Magyar Nemzet fotó:Mirkó István Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb két agrárcég akvizíciójával növelte a szántóföldi növénytermesztésre alkalmas területeit a Mészáros-csoporthoz tartozó Talentis Agro Holding. Magyarország legnagyobb földterülettel rendelkező vállalatcsoportja az Agro-Várkony-csoport és az Aranyszarvas-csoport felvásárlásával tovább erősítette vezető pozícióját az agráriumban.

A Mészáros-csoport a távirati irodával közölte, hogy a mezőgazdasági ágazatban csaknem húsz termelő vállalatukkal több mint ötvenezer hektáron gazdálkodnak. A cégcsoport legfőbb célja, hogy Magyarország legnagyobb élelmiszer- és takarmányalapanyag-gyártója legyen, ezzel biztosítva Magyarország élelmiszeriparának stabil alapanyagellátását. Ennek érdekében folyamatosan keresi itthon és külföldön az üzleti lehetőségeket, valamint az olyan nagyüzemi gazdálkodásra megfelelő mezőgazdasági területeket, amelyek ezt segítik elő. Egyre gyakoribb, hogy maguk a területekkel rendelkező termelők kínálják fel földjeiket megvételre a vállalatcsoportnak.

A Talentis Agro Holding vezető pozícióját olyan korszerű technológiákkal és digitalizációs megoldásokkal valósítja meg, mint például a tavasszal átadott hársfamajori öntözőtelep vagy a nemrégiben Jánossomorján felavatott gabonatárolósiló-szárító, -tisztító és -kiszolgáló technológia. Ez utóbbival akár hosszú ideig biztonságosan és megfelelő minőségben raktározható a szemes termény – írták. 

A holding stratégiai céljai között olyan beruházások szerepelnek, melyekkel képes a további stabil növekedésre a kihívásokkal teli gazdasági környezetben. Ezt a törekvést támasztja alá az a közelmúlt két sikeres akvizíciója is, melynek eredményeképpen a Talentis Agro Holding égisze alatt folytatja működését a klasszikus növénytermesztéssel foglalkozó Agro-Várkony- és az Aranyszarvas-csoport.

A Szolnok környéki földeken gazdálkodó Agro-Várkony-csoport 1350 hektár haszonbérleti területtel rendelkező, 1,2 milliárd forintos árbevételű cégcsoport, mely három társaságot ölel fel. Ezek a következők: Agro-Várkony Kft., Triticum Hungária Vital Kft., Piroska-Agro Kft. – ismertették. Az Aranyszarvas-csoport egy 1,1 milliárd forintos árbevételű, 1100 hektár földterületen tevékenykedő cégcsoport, melynek Tápiószentmártonban van a székhelye, és négy céget foglal magában. Ez az Aranyszarvas Zrt., a Kőrösi Kft., az Aranyszarvas Szövetkezet és a Juropa Kft. – közölték.

„A Talentis Agro Holding működésének első öt évében kiemelt célunk volt nemcsak egy megbízhatóan működő cégcsoport felépítése, hanem a piacvezető szerep elérése is, melyet a növénytermesztés területén sikeresen teljesítettünk. Az idei horvátországi akvizícióval nagyot léptünk előre a nemzetközi terjeszkedéssel kapcsolatos terveinket illetően is. Jelenleg idehaza több mint ötvenezer hektáron gazdálkodunk, és ezzel a közép-magyarországi régióban történő két felvásárlással tovább erősítjük az agráriumban elfoglalt meghatározó szerepünket és a hazai ellátásbiztonságot” – idézték a közleményben Mészáros Lőrincet, a Mészáros-csoport tulajdonosát.

„Az akvizíciókkal elérni kívánt céljaink között szerepel a hatékonyság növelése, a nagyobb táblaméretek, az egyszerűsített vetésterv, a homogén áru előállítása, valamint a szántóföldi zöldségek termesztése és a vetőmagelőállítás. A mezőgazdaságban mindig voltak és lesznek is kiszámíthatatlan tényezők, mind időjárási, mind gazdasági értelemben. Ebben a folyamatosan változó környezetben kell megtalálnunk azokat a jövőbe mutató megoldásokat, amelyekkel minimalizálhatjuk a negatív hatásokat, és felkészülhetünk a kihívásokra. Az új akvizíciók is abban segítenek, hogy több lábon állhassunk, és diverzifikálhassuk a portfóliónkat” – tette hozzá Makai Szabolcs, a Talentis Agro Zrt. vezérigazgatója a közlemény szerint.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Mirkó István)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.