Felborult az Európai Unió belső piaca + videó

A magyar agrárminiszter is megfogalmazta a véleményét a német gazdák tüntetéséről.

2024. 01. 10. 13:12
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 – Európa jövőbeni mezőgazdasági létét meghatározó folyamat a német gazdák tiltakozása – mondta Nagy István agrárminiszter szerdán az M1 aktuális csatornán. A német gazdák az agrártámogatások csökkentése, így a mezőgazdasági járművek gépjárműadó-mentességének eltörlése, illetve a dízelüzemanyagok adókedvezményének csökkentése ellen tiltakoznak.

Nagy István elképesztőnek nevezte, hogy a német kancellár még mindig Ukrajna támogatását tartja elsődlegesnek, miközben országában a gazdák jelentős problémákkal néznek szembe, és veszélybe kerül az élelmiszer-szuverenitás is.

– Látható, hogy az Európai Unió belső piaca felborult, mert miközben az európai gazdáknak szigorú feltételek mellett kell termelniük, addig az Európai Unió megnyitotta piacait Ukrajna előtt, ahol semmilyen szabályt nem kell betartani – fejtette ki az agrárminiszter. A tárcavezető szerint a magyar gazdák szolidárisak a német gazdákkal, reménykedve tekintenek a küzdelmükre. Nagy István megjegyezte, hogy Brüsszelben, az agrárminiszterek tanácsában a német gazdákéhoz hasonló küzdelmet vívnak. A távirati iroda ismertetése szerint hangsúlyozta: nem lehet megbontani az egyensúlyt a teremtett világ megőrzése, a gazdák versenyképessége és az Európai Unió minőségi élelmiszerrel való ellátásának biztosítása között.

A Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában is beszélt az agrárminiszter. Jelezte: az Európai Unió mezőgazdasága még soha nem volt ennyire ideológiailag átitatott. Szerinte a szakmai szempontokat félretolják, és csak a zöldszempontokat veszik előre. Nagy István kiemelte: joggal mondják a német gazdák, hogy vissza kell térni a normalitáshoz. Nem lehet az európai gazdatársadalomra aránytalanul nagy terhet róni, és minden európai gazdálkodót sért az az ideológiai kijelentés, hogy a klímaváltozásért leginkább a mezőgazdaság tehető felelőssé. 

Szerinte már rég nem az ukrán gazdálkodókról kell beszélni, hanem azokról a nagy tőkebefektető társaságokról, köztük amerikaiakról, hollandokról, németekről és szaúdiakról, amelyek jelentős földterületet vásároltak Ukrajnában, és nekik kell a biztonságos európai piac.

– Mindezt zöldideológiába öltöztetik, és lelkiismeret-furdalást is okoznak az európai gazdálkodóknak – fogalmazott Nagy István.

 

Borítókép: Tüntetnek a gazdák Németországban (Fotó: AFP)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.