Fontos határidő közeleg, milliárdokat osztogat el az állam

Persze csak ha jól kufárkodott a pénzével.

Forrás: Világgazdaság, Bank3602024. 01. 24. 11:42
null
20200728 Budapest Magyar Állampapír Plusz (MÁP3) Hirdetés Plakát Fotó: Kallus György LUS Világgazdaság VG Fotó: Kallus György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az első negyedévben fizeti ki az állam az állampapírok után a legtöbb kamatot a lakossági befektetőknek, ami az jelenti, hogy több száz milliárd forint érkezik a következő két hónapban a számlákra – írja a Világgazdaság.

A portál azonban felhívja a figyelmet arra is, hogy az ügyfeleknek maguknak kell intézkedni arról, hogy az összegeket ismét befektessék.

A lakossági állampapírok kamatára és a lejárt állampapírok után több mint ezermilliárd forintot fizet majd az állam. 

Egyébként a múlt hét végén már fizetett kamatot a Prémium Magyar Állampapírok (PMÁP) közül a 2033/I sorozat, és ezen a hét végén esedékes a 2027/J sorozatnál a kamatfizetés, ami azt jelenti, hogy csak ezután a két állampapír után 

mintegy 150 milliárd forintnyi kamatot kapnak.

A PMÁP kamatfizetése meghaladhatja a 750 milliárd forintot az első negyedévben, azonban februárban is lejár egy sorozat, amelyben több mint 105 milliárd forint van. 

A Bónusz Magyar Állampapírokra (BMÁP) is több tízmilliárd forintnyi kamatot fizet az állam, a Egyéves Magyar Állampapírok (1MÁP) is folyamatosan járnak le minden héten. 

Ezt a pénzt pedig érdemes lehet újra befektetni, mert nem vásárol belőlük automatikusan új értékpapírokat sem a kincstár, sem más szolgáltató.

A Bank360.hu szakértője, Herman Bernadett hangsúlyozta, hogy akár már egymillió forint befektetés is 150-160 ezer forintot fialhat egy év alatt, ezt érdemes rögtön tovább kamatoztatni.

A Magyar Államkincstárnál értékpapírszámlát vezető ügyfelek sms-értesítést kapnak, amikor megérkezik a kamat a számlájukra. Nem biztos azonban, hogy minden befektetési szolgáltató így tesz majd, ezért akinek állampapírjai vannak, jól teszi, ha odafigyel a kamatfizetési napokra.

Megjegyzik továbbá, hogy az állampapírok kamatkifizetése február második felében indul majd be, ugyanis 21-én lejár a 2024/I sorozat, amelyben az Államadósságkezelő Központ (ÁKK) honlapja szerint több mint 105,5 milliárd forint van. Egy nappal korábban esedékes a 2025/I, a 2026/J és a 2030/I sorozatok kamatfizetése, február 21-én fizeti ki a kamatot a 2029/I, ezt követi 23-án a 2028/I sorozat, 24-én pedig a 2027/K. Összesen akár 360 milliárd forintnyi kamat is a befektetők számlájára kerülhet ezáltal.

Márciusban is mintegy 240 milliárd forintnyi kamat várható a PMÁP-okból, azonban az év hátralévő része csendesebb lesz, az egyes hónapokban egyelőre várhatóan csak néhány tízmilliárd forintnyi kamat terheli majd az államot, emellett két kisebb sorozat jár le, az egyik szeptemberben, a másik decemberben.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Világgazdaság/Kallus György)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.