Így emelkednek a nyugdíjak januártól

A 13. havi nyugdíj pedig februárban érkezik.

2024. 01. 02. 11:27
nyugdíjas
Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az új évben is számíthatnak a nyugdíjasok a kormányra – emelte ki a közösségi média oldalára feltöltött videójában Vitályos Eszter. A Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) miniszterhelyettese úgy fogalmazott: a kormány az előző évekhez hasonlóan 2024-ben is megőrzi a nyugdíjak értékét.

Ez azt jelenti, hogy átlagosan havi több mint 13 ezer forinttal lesz magasabb a nyugdíj az előző havi, decemberi összegnél. 

Vitályos Eszter közölte: a bankszámlákra első alkalommal január 12-én érkezik meg a pénz. 

Az emelés mintegy két és fél millió idős honfitársunkat érinti, akiknek további jó hírt jelenthet, hogy februárban érkezik a 13. havi nyugdíj is – emelte ki Vitályos Eszter.

A nyugdíjasok megélhetését nemcsak a szankciós inflációt követő nyugdíjjal, hanem az Árfigyelő rendszerrel és a rezsicsökkentéssel is segíti a kormány. A KIM miniszterhelyettese hangsúlyozta:

az elmúlt 14 év kormányzati politikája eddig is bizonyította, hogy betartottuk az idős honfitársainknak tett ígéretünket: megvédtük őket, és megőriztük a nyugdíjak vásárlóértékét. Ez idén sem lesz másképp. A nyugdíjasok továbbra is számíthatnak a kormányra!

Ahogy a Világgazdaság összefoglaló cikke részletezi, a hatszázalékos emelés több mint 13 ezer forint pluszt jelent havonta, vagyis az átlagos öregségi nyugdíj januártól meghaladhatja a 230 ezer forintot. 

A nyugdíjak folyósítása általában mindig a hónap 12. munkanapjához legközelebb eső első munkanapra esik, viszont a dátumok folyamatosan változnak, idén ezeken a napokon érkezik a nyugdíj

A 13. havi nyugdíj kifizetése februárban lesz esedékes, egészen pontosan legkésőbb 2024. február 12-ig. Ekkor egy nyugdíjas átlagosan 220-230 ezer forintot kap pluszban a rendes járandóságán felül.

Novemberben nyugdíjprémium kifizetésére is van esély, mivel a kormány abban az esetben fizet nyugdíjprémiumot, ha a gazdasági növekedés meghaladja a 3,5 százalékot, mivel efölött tervezte a 2024-es büdzsét. Ugyanakkor ez kisebb lesz a 13. havinál, ennek összege a mostani számítások szerint 12 000 forint lehet.


Borítókép: Mintegy két és fél millió szépkorú örülhet a 13. havi nyugdíjnak februárban (Fotó: Magyar Nemzet/Bach Máté)

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.