Jól fut az e-jármű program

Csaknem nyolcmilliárd forintnyi támogatást igényeltek eddig a cégek.

2024. 02. 22. 11:24
elektromos autó, e-autó, e-töltő Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már több mint kétezer elektromos járműre igényeltek támogatást a vállakozások – áll az Energiaügyi Minisztérium közleményében. Február 5. óta kérhető vissza nem térítendő állami hozzájárulás tisztán elektromos személygépkocsi, teherautó vagy kisbusz beszerzéséhez. Mostanáig 1658 cég igényelt támogatást 2047 járműre, csaknem nyolcmilliárd forint értékben. A zöldenergia-hasznosítást ösztönző kiírásra jövő tavaszig várják a pályázatokat.

A harmincmilliárd forintos keretösszegű program egy jármű beszerzését az akkumulátor kapacitásának függvényében 2,8–4 millió forinttal segítheti. A tíz fő alatti állományi létszámú vállalkozások legfeljebb egy, a 10–49 fő közöttiek legfeljebb öt, az 50–249 fő közöttiek legfeljebb tíz, míg a nagyobbak legfeljebb 16 járművet szerezhetnek be. Egy cégre így összesen akár 64 millió forint juthat – részletezték a közleményben.

A támogatási kérelmek 2025. március végéig nyújthatók be a www.palyazat.gov.hu oldalon elérhető kitöltő felület használatával. Az eddigi adatok szerint a legnépszerűbb járműkategória a személyautóké, amelyekből 1549 megvásárlását tervezik a pályázók. Kisteherautókból e mennyiség harmadára, busz és 3,5 tonna feletti tehergépkocsi iránt pedig néhány darab erejéig mutatkozott eddig érdeklődés – tájékoztatott az Energiaügyi Minisztérium.

Kifejtették, hogy a károsanyag-kibocsátás mintegy ötödéért a közlekedés, azon belül túlnyomórészt a közúti forgalom felel. A szektor zöldítésében meghatározó eszköz az elektromos autózás térnyerésének elősegítése. A kormányzati támogatásoknak is köszönhetően e téren látványos eredményeket sikerült elérni az elmúlt időszakban. 2020 elejéhez képest ötször több, mintegy 88 ezer zöld rendszámos jármű közlekedik Magyarországon. A tisztán elektromos gépkocsik száma februárban meghaladhatja az ötvenezret.

Hangsúlyozták, a jövő a zöldenergiáé. Az elektromos járművek levegőszennyezés nélkül használhatók, csendesebbek a belső égésű motorral hajtottaknál, üzemeltetőiknek működési-karbantartási költségeket takaríthatnak meg. A kapcsolódó munkahelyteremtő iparfejlesztések nagyban hozzájárulnak a gazdasági növekedés helyreállításához, a versenyképesség megerősítéséhez.

Az Energiaügyi Minisztérium az e-mobilitás további terjedésének előmozdítása érdekében a hazai töltőinfrastruktúra bővítését támogató felhíváson is dolgozik – közölte a szaktárca.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.