A magyar gazdaságtörténet egyik legfontosabb beruházása érkezik Magyarországra

Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a karmelita kolostorban fogadta a kínai BYD autógyár vezetőségét, és áttekintették az óriásvállalat magyarországi beruházásainak helyzetét – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár.

2024. 02. 24. 11:41
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja Vang Csuan-fut, a BYD elnök-vezérigazgatóját a Karmelita kolostorban 2024. február 24-én. A kormányfő fogadta a kínai autógyár vezetőségét, és áttekintették az óriásvállalat magyarországi beruházásainak helyzetét. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Orbán Viktor a BYD autógyártó vezetőivel tárgyalt Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar gazdaságtörténet egyik legfontosabb beruházása érkezik Magyarországra, a világ legnagyobb elektromosautó-gyártó vállalata, a kínai BYD ugyanis Szegeden építi fel az első európai autógyárát – emlékeztetett Havasi Bertalan. A több milliárd euró értékű, technológiaváltást is hozó beruházásnak köszönhetően munkahelyek ezrei jönnek létre, és a helyi beszállítók is profitálnak a BYD jelenlétéből.

HAVASI Bertalan; SZIJJÁRTÓ Péter; ORBÁN Viktor; JOÓ István
Orbán Viktor miniszterelnök és Szijjártó Péter külgazdasági miniszter a BYD vezetőségével tárgyal a karmelita kolostorban
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Orbán Viktor a tárgyaláson elmondta: 

a kormány szándéka, hogy ne csupán egy gazdaságpolitikai fejlesztés valósuljon meg Szegeden,

hanem az ott élő emberek is érezhessék annak pozitív hatásait a mindennapjaikban. Ennek érdekében

 több milliárd forint értékben indul infrastruktúra-fejlesztés, ami érinti az úthálózatot, a közműhálózatot, valamint a közösségi szolgáltatásokat is.

A felek kiemelték: Magyarország Kína számára évek óta az első számú kelet-közép-európai beruházási célország. Hazánk az elmúlt évtizedben kiszámítható, stabil és kölcsönös tiszteletre épülő kapcsolatrendszert hozott létre Kínával, és évről évre jelentős rekordok dőlnek meg a gazdasági, kereskedelmi együttműködésben.

A történelmi léptékű fejlesztés kapcsán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közösségi oldalán úgy kommentálta, Magyarország gazdaságtörténetének legjelentősebb beruházása indult meg ezen a héten Szegeden, ugyanis a BYD elkezdte a gyárépítéshez szükséges talaj-előkészítő munkálatokat.

A több milliárd eurós beruházás több ezer munkahelyet teremt, és lehetővé teszi, hogy a zöldiparba való átállásban Magyarország végérvényesen az éllovasok közé tartozzon. 

Írtuk, a fejlesztésnek máris van hozadéka, a kínai BYD autógyár beruházása máris élénkülést hozott a szegedi lakóingatlanok iránti keresletben, megugrott az érdeklődés a város iránt, ez pedig az albérletpiacra is hatással lesz, Szeged jelentősen felértékelődhet.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Vang Csuan-fut, a BYD elnök-vezérigazgatóját (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.