A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Tizennyolc új logisztikai park jön létre Magyarországon

Összesen tizennyolc új logisztikai park jön létre Magyarországon, és lesz olyan meglévő is, ahol a terület nagysága növekszik.

2024. 02. 20. 16:30
20220307 paty huawei logisztikai kozpontja havran zoltan magyar nmezet Fotó: Havran Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány támogatja a logisztikai szektor beruházásait, ezért 2023-ban megteremtette a logisztikai parkok jogszabályi hátterét. A létrehozott új minősítési rendszer célja egy egységes szabályozási, minősítési és ellenőrzési rendszer létrehozása, amelyben a logisztikai szolgáltató szektor beruházásai koordinált keretek között és hatékonyabban valósulnak meg – ismerteti a Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye. A benyújtott pályázatok alapján külön e célból felállított tanács dönt a megvalósíthatóságról, a logisztikai parkok intermodális logisztikai park, regionális logisztikai park vagy helyi logisztikai park minősítést szerezhetnek.

A logisztikai szektor a gazdasági növekedés egyik alapja, hazánk három fő közúti szállítási útvonalon is belépési pont
Fotó: Havran Zoltán

 

Összesen 18 logisztikai park mellett három új, vidéki ipari park jöhet létre és további négy ipari park végezhet területbővítést.

A tárca emlékeztet, Magyarország kiváló adottságokkal rendelkezik az áruszállítás területén, hiszen egyedülálló módon három fő közúti teherszállítási útvonalon is belépési pont az EU-ba, emellett pedig a gyorsforgalmi úthálózat szinte az egész ország területén könnyen elérhető. A logisztika szerepét növeli az is, hogy hazánk a nyugati és keleti high tech ipar és tőke találkozási pontja. 

A logisztikai szektor a gazdasági növekedés egyik alapja, hiszen közel 2500 vállalat tevékenykedik ezen a területen, a szektorban háromszázezren dolgoznak, ezáltal körülbelül százezer családnak ad ma megélhetést. Az ágazat jelenleg a GDP öt százalékát állítja elő, a kormányzat célja, hogy ez megduplázódjon, amellyel tovább erősíthető a magyar gazdaság makrotérségeket összekapcsoló hídszerepe. A külföldi befektetések egyre inkább elérik a vidéki városokat is, így a folyamatos beruházásoknak köszönhetően a magyar ipari szektor tovább fejlődik, hozzájárulva a magyar gazdaság növekedéséhez.

Ezek a logisztikai fejlesztések megközelítőleg 340 hektár területen valósulnak meg és összesen körülbelül 370 milliárd forint értéket képviselnek. További 39 logisztikai központ a jogszabály alapján jogosult a logisztikai park cím viselésére, így a magyarországi hivatalos logisztikai parkok száma 57-re nő. Az ágazat megerősítése hozzájárulhat a gazdasági növekedés helyreállításához, így a családok és munkahelyek megvédéséhez – zárul a közlemény.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Havran Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.