Váratlan változások az olajpiacon, újra csökkenésnek indulhat a benzin ára

Egy hét alatt nyolc százalékot csökkent a Brent típusú olaj ára, ezt hamarosan a magyarországi benzinárak is lekövethetik.

2024. 02. 04. 8:36
Male,Hand,Close-up,Refueling,A,Black,Car.,Higher,Oil,Prices, benzin, tankolás, benzinkút
illusztráció Fotó: Shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A hét elején igen magasan, 84 dolláros szinten lévő Brent típusú olaj ára péntekre 77 dollárra mérséklődött, ami nyolcszázalékos csökkenés. A legszebb benne, hogy mindenféle rossz hírek mellett zajlott a folyamat – írja a Növekedés.hu. A gazdasági portál következtetése szerint ez hamarosan a magyarországi benzinárakban is megmutatkozhat. 

Kifejtették: A hét folyamán mindkét fő olajtípus, a WTI és a Brent egyaránt november óta a legnagyobb heti áresést produkálta. Az árak ezzel visszatértek a január közepi szintre, vagyis az azt követő emelkedést adta vissza a piac.

– Az olajpiacra ható hírek elvileg nem voltak jók: a Vörös-tengeren és a Szuezi-csatornán való áthaladás továbbra is problémás a húszik esetleges támadásai miatt, Irán rakétacsapásai pedig a Perzsa-öböl olajának szállítására lehetnek kedvezőtlen hatással – foglalták össze. A portál következtetései szerint sok szereplő felávásárolta a készleteket a határidős piacon, de a kínálat nem csökkent, ez vezethetett a mostani árcsökkenéshez. 

– A hazai benzinár néhány napos csúszással követi az olajár változását és a forintárfolyam ingadozását, ezért pénteken még emelkedett az ár és a 95-ös benzin átlagára 600 forint fölé került, viszont a nagy heti olajáresés és forinterősödés most fogja kifejteni hatását, így

akár húsz forinttal is csökkenhet a literenkénti ár – összegez a Növekedés.hu. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Lena Karpi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.