Varga Mihály: Óvatos tervezésre van szükség + videó

A kívülről leselkedő kockázatokat is felsorolta a pénzügyminiszter.

2024. 02. 14. 9:39
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az erősödő háborús konfliktusok és a szankciók hatásait sikerült tompítani, így a magyar gazdaság a tavalyi harmadik negyedévben már 0,8 százalékkal növekedett, a negyedik negyedévben pedig tartotta az előző évi, negyedévi teljesítményt – nyilatkozta közösségi oldalára feltöltött bejegyzésében Varga Mihály. A pénzügyminiszter jelezte: a káros külső hatások éves szinten 0,8 százalékkal mérsékelték a magyar gazdaság teljesítményét. Ennek ellenére az jelenleg is közel öt százalékkal haladja meg a világjárvány előtti szintet, megelőzve a 3,5 százalékos uniós átlagot.

A tárcavezető szerint a növekedés éve lehet 2024 a magyar gazdaságban, a bővülés mértéke elérheti a három-négy százalékot. Ezt támogatja, hogy a kormány letörte az inflációt, a reálbérek újra növekednek, a fogyasztás, az export, a beruházások újra erősödnek, a foglalkoztatás rekordszintet ért el. Az Európai Bizottság szintén arra számít, hogy a magyar gazdaság idén az uniós növekedési rangsor élmezőnyében lehet.

– A hazai eredmények tehát bizakodásra adnak okot, a külső körülmények ugyanakkor óvatosságra intenek. Az orosz–ukrán háború, a gázai konfliktus okozta nyersanyag- és alkatrészhiány, a német gazdaság gyengélkedése is visszafogja a hazai teljesítményt. Ebben a helyzetben az egyensúly erősítésére, óvatos tervezésre van szükség. Ezért a kormány 2024-ben tovább csökkenti a költségvetési hiányt és az államadósságot, fenntartható növekedési pályára állítja a gazdaságot – tette hozzá a pénzügyminiszter.

 

 

Borítókép: Varga Mihály pénzügyminiszter (Forrás: Facebook/Varga Mihály)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.