Azt ígéri a kormány: idén újraindítja, jövőre pedig tovább emeli a gazdasági növekedés ütemét

Ha véget ért a háború, Magyarország újra Európa egyik leggyorsabban fejlődő gazdasága lesz.

2024. 04. 12. 11:16
Mélykút, 2019. január 28.
Gyártósor a Hunent Víziszárnyas Feldolgozó Zrt. gyárában az avatás napján, 2019. január 28-án.
MTI/Koszticsák Szilárd
Illusztráció Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az infláció sikeres visszaszorítását követően idén a kormány újraindítja, jövőre pedig tovább emeli a gazdasági növekedés ütemét, ha pedig véget ért a háború, Magyarország újra Európa egyik leggyorsabban fejlődő gazdasága lesz – hívta fel a figyelmet pénteki közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Mint kifejtették, ez a számokat tekintve azt jelenti, hogy Magyarországon a GDP 2024-ben 2,5 százalékkal, 2025-ben pedig 4,1 százalékkal fog növekedni. A kormány mindeközben azon dolgozik, hogy Magyarország fejlettsége 2030-ra elérje az Európai Unió fejlettségi szintjének kilencven százalékát.

A GDP növekedés 2024-re várt 2,5 százalékos mértékét nem a beruházások elhalasztása, hanem a külpiacok – közte legfontosabb kereskedelmi partnerünk, Németország – gyengélkedése, továbbá a vártnál lassabban helyreálló európai konjunktúra határozza meg.

Az NGM leszögezte: a gazdasági növekedés és az egyensúly kéz a kézben jár, ennek feltételeit termeti meg az idei 4,5 százalékra visszaszorított költségvetési hiány, illetve ehhez illeszkedik a GDP várt növekedése is.

Az NGM emlékeztet, a magyar gazdaság és a növekedés alapjai stabilak: 2010-hez képest egymillió új munkahely jött létre, így a foglalkoztatottak száma meghaladja a 4,7 millió főt, a regisztrált álláskeresők száma történelmi mélyponton van, az infláció a kormány hatékony intézkedéseinek köszönhetően összeomlott, így szeptember óta újra nő a reálbér, miközben folyamatosan áramlik az országba a külföldi működőtőke.

A növekedés újraindítását mindemellett a hitelezés helyreállása, a beruházási aktivitás növekedése, az exportteljesítmény fenntartása és a munkaerőpiaci aktivitás további növelése mellett a reálbérek határozott növekedése következtében bővülő fogyasztás is jelentős mértékben támogatni fogja – fogalmazott az NGM.

A hosszú távon is fenntartható, dinamikus gazdasági növekedés elérése érdekében kidolgozták a kormány versenyképességi stratégiáját is, amely közel 1300 piaci szereplő megkérdezésén alapul. A versenyképességi stratégia hat kiemelt ágazatra fókuszál, ezek a járműipar, az élelmiszeripar, az egészségipar, az alapanyagipar, az információs és kommunikációs technológiák és a kreatívipar – sorolta a közlemény.

A gazdaság újraindítása, valamint a fenntartható és dinamikus gazdasági növekedés elérése érdekében a magyar gazdaság dualitásának oldására van szükség, ugyanis a külföldi tulajdonú cégek ma két és félszer hatékonyabbak, mint a hazaiak. 

A dualitás oldása érdekében az NGM négy lépést tart szükségesnek:

  1. a hazai vállalatokat erőteljesebben kell integrálni a termelési láncokba, cél, hogy a hazai beszállítók aránya elérje az ötven százalékot,
  2. a nemzeti bajnokok körét húszról negyvenre kell bővíteni,
  3. a jelenlegi 15 ezerről húszezerre kell növelni az exportképes kisvállalatok számát,
  4. fokozni kell a kifektetéseket, a profitegyenleg hiányát nullára kell csökkenteni.

Az NGM szerint ezek a lépések azt eredményezik, hogy Magyarországon 2030-ra a GDP-arányos export mértéke elérje a száz százalékot, miközben tovább folytatódik a gazdasági fejlettség felzárkózása.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.