Padlón az infláció, jön a lakásfelújítási támogatás

A kormányfő a parlamentben beszélt a Budapest Airport visszavételéről, az élelmiszer-infláció lényegében megállt, a szolgáltatások viszont drágultak, és még így is 3,6 százalékos lett az éves infláció üteme. Tovább nőhet a csok plusz és a falusi csok iránti kereslet, mivel az érdeklődők zömében kertes házat keresnek, amelyeknek most kezdődött a szezonja. Megjelentek az otthonfelújítási támogatás részletszabályai. A hét gazdasági híreiből válogattunk.

2024. 04. 14. 6:20
Illusztráció Fotó: Shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Tájékoztatásul szívesen elmondom önnek, hogy reményeink szerint az önök koalíciós partnere által eladott ferihegyi repülőtér napokon belül visszakerül az állam többségi tulajdonába” – ezt jelentette be Orbán Viktor hétfőn a parlamentben az azonnali kérdések során, amikor Kanász-Nagy Máté, az LMP frakcióvezető-helyettesének reagált. A kormányfő úgy folytatta, hogy amint ez megtörténik, a kormány dönteni fog a budapesti repülőtérre vezető infrastruktúra fejlesztéséről is. (A bejelentés ezen a linken tekinthető meg az időbélyeg szerint 17:02:40 másodperctől.) A jövőben harmadik terminál is felépülhet.

Hamarosan visszakerül az államhoz a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér
Fotó: Getty Images

 

Szijjártó Péter: Hátizsákban nem lehet elszállítani a földgázt

– Az utóbbi évek válságai és a kiszámíthatatlanság drámai hatást gyakorolt az energetikai szektorra is, különösképpen azon országokban, amelyeknek nincs számottevő saját forrásuk vagy legalább tengeri kikötőjük – mondta Szijjártó Péter az 5. Budapest LNG Summit konferencián. A külgazdasági és külügyminiszter a tárca közleménye szerint ismét felszólalt az energiaellátás kérdésének túlpolitizálása és túlideologizálása ellen, s úgy vélekedett, hogy maga a krízis jó lehetőséget adott volna a visszatéréshez a józan ész, a racionalitás talajára, de az eddigi tapasztalatok ennek épp az ellenkezőjét mutatják. Szavai szerint az ügy politikai kérdésként kezelése veszélyeztetheti az ellátásbiztonságot.

– Így Magyarország továbbra is ragaszkodik ahhoz a megközelítéséhez, hogy az energiaellátás ügyét a helyén kell kezelni, a fizikai realitások talaján, nem pedig a politikai ideológiák dimenziójában – fogalmazott. Tudatta, hogy a kormány vonatkozó döntései mögött mindössze két fő megfontolás áll: az ellátás biztonsága és az ár, ebben a sorrendben. 

– Nem vagyunk készek annak elfogadására, hogy bármilyen más megfontolást figyelembe vegyünk ezen a kettőn kívül. Emellett nem vagyunk készek arra sem, hogy feladjunk bármi olyan partneri kapcsolatot, amely megbízhatónak bizonyult az energiaellátás tekintetében, illetve nem akarunk kedvező szerződéseket sem feladni – hangsúlyozta.

Nyugdíjszámítás: fontos változást tervez a kormány

Tárgyalta a parlament a nyugdíjszámítás és -kifizetés szabályainak módosítását. Az érintetteknek nincs miért aggódniuk, az elképzelés megvalósulása egyértelműen kedvezőbb helyzetet teremt a jelenleginél. 

A kabinet terve szerint automatikussá válna, hogy az illetékes hatóságnak, tehát a nyugdíjat megállapító szervnek a kedvezőbb nyugdíjszámítási módot kell alkalmaznia nyugdíjrögzítés esetén. A nyugdíjrögzítés nem más, mint amikor valaki bár eléri a nyugdíjkorhatárt, azonban továbbra is aktív munkavállaló marad. Ilyenkor kérheti a nyugdíj összegének megállapítását folyósítás nélkül. Ezt követően, ha legalább még 365 nap szolgálati időt szerez, választhat, hogy az időközi nyugdíjemelésekkel növelt összeget kéri, vagy pedig a tényleges nyugdíjba vonulás időpontjára kiszámított nyugdíjat. Erről nyilatkoznia is kell a nyugdíjat megállapító szervnek.

Ezt a kérelmet törölné most el a kormányzat, és a hatóság kötelességévé tenné, hogy minden esetben a magasabb összegű nyugellátás folyósításáról rendelkezzen. Idén a számítás alapján képező valorizációs szorzó is magasabb, mint tavaly.

LANG4776
infláció
Az élelmiszer drágult a legkevesebbet
Fotó: Somogyi Hírlap/Lang Róbert

Nagy Márton: Az infláció összeomlott és lent is maradt

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai alapján 2024 márciusában tovább olvadt az infláció mértéke, a januári 3,8 százalékot, majd a februári 3,7 százalékot követően 3,6 százalékos szintre csökkent az infláció üteme az előző év azonos hónapjához képest.

– A kormány hatékony intézkedéseinek köszönhetően tehát amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan el is tűnt az infláció, hiszen tavalyhoz képest az a hetedére rogyott össze – reagált a friss adatokra a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). Az értékhez hozzájön egy lényeges tendencia is. Eszerint olcsóbb lett a kenyér, a tej és a liszt az egy évvel korábbi árakhoz képest, a szolgáltatások ára viszont emelkedett.

 

Keresletnövekedést hoz az új támogatási konstrukció

– Tovább nőhet a csok plusz és a falusi csok iránti kereslet, részben az otthonfelújítási támogatásnak köszönhetően. Az Ingatlan.com saját adatai alapján exponenciálisan élénkül a kereslet a támogatott konstrukciókért – számolt be róla Balogh László, a portál vezető gazdasági szakértője a Magyar Nemzetnek. Több okot is említett, egyfelől az igénylők és a hitelintézetek folyamatos felkészülését, másfelől viszont a szezonalitást és az újrainduló otthonfelújítási támogatást említette. 

Emlékeztetett, a csok plusz és a falusi csok igénylők zöme kertes házat keres, ennek az ingatlantípusnak tavasszal kezdődik a szezonja. Mivel a támogatásokat sokan kombinálják is egymással, ha például valaki falusi csokot vesz igénybe, amelynél kikötés, hogy a támogatás felét felújításra fordítsa, ehhez csok pluszt és/vagy babaváró támogatást is igényel, azzal könnyen előteremtheti az otthonfelújítási támogatáshoz szükséges egymillió forintos önerőt, e konstrukciók kombinálásával pedig nagyobb felújításba is belevághat. Ez azt eredményezheti, hogy az erősen felújítandó házak iránt is nagyobb lehet a kereslet. 

Járásonként változik a vissza nem térítendő támogatás aránya

Közben új részletszabályok jelentek meg az otthonfelújítási támogatásról. A pályázati lehetőség az életvitelszerűen lakott, egy- és többlakásos családi házakban tervezett beruházásokra vehető igénybe. A teljes összeg hatmillió forint, a vissza nem térítendő rész mértéke 2,5-3,5 millió forint lehet attól függően, hogy melyik járásban veszik igénybe a támogatást. 

Amelyik járásban alacsonyabb a jövedelem az országos átlaghoz képest, ott magasabb vissza nem térítendő támogatás nyerhető el.

A tavalyi bruttó átlagkereset 130 százaléka (742 560 forint) feletti havi bruttó jövedelmű magánszemély lakóhelyétől függetlenül a legnagyobb arányú hitelrészt kaphatja, vagyis az állami támogatás mértéke legfeljebb 2,5 millió forint lehet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.