Következő mérkőzések
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Varga Mihály: Az adókat nem emelni, hanem beszedni kell

A pénzügyminiszter pénteken köszöntötte az ország tíz legnagyobb adózóját.

2024. 05. 25. 11:07
BARNA Zsolt; VARGA Mihály; RÉKASI Tibor; MAGER Andrea; HERNÁDI Zsolt
Átadták a Magyarország tíz legnagyobb adózója elismeréseket Budapesten Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Adókat nem emelni, hanem beszedni kell – jelentette ki Varga Mihály friss Facebook-posztjában. A pénzügyminiszter pénteken az ország tíz legnagyobb adózóját köszöntötte.

– Ezt tettük az elmúlt években, jelentős gazdaságfehérítést hajtottunk végre, és ennek volt részben az oka és következménye az, hogy a megemelkedett többletbevételeken keresztül nagyobb lehetőség nyílt arra, hogy adókat csökkentstünk – mondta. Hozzátette: – Ha mérleget vonunk az elmúlt évekről, akkor azt látjuk, hogy amíg 2010-ben az általános forgalmi adó, úgynevezett áfa-rése 22 százalék fölött volt, addig mára ez 4,4 százalékra csökkent. 

Nagyon komoly változás történt a magyar adórendszerben, amelyiknek köszönhető volt az, hogy a Covid időszakát megelőző periódusban már a magyar gazdaság tudott a legnagyobb mértékben növekedni az Európai Unióban. 

Ennek köszönhető az is, hogy a GDP-arányos adóelvonás mértéke így 40-ről 35 százalékra csökkent. 

A tények tehát azt mutatják, hogy ez a kormány valóban az adócsökkentések kormánya tudott lenni – zárta beszédét Varga Mihály. 

A Magyarország tíz legnagyobb adózója elismerés átadó ünnepségén pénteken Varga Mihály – aki legutóbb 2002-ben adott át hasonló elismeréseket – kiemelte, a tíz legnagyobb adózó által befizetett adó teljes összege tavaly 1400 milliárd forint volt, amely jelenértékben is húsz százalékkal haladta meg a 22 évvel ezelőtti, 400 milliárd forintos összeget.

Tavaly Magyarország tíz legnagyobb adózója az Audi Hungaria Zrt., a K&H Bank Zrt., a Magyar Telekom Nyrt., az MBH Bank Nyrt., a Mol Nyrt., az OTP Bank Nyrt., a Raiffeisen Bank Zrt., a Richter Gedeon Nyrt., a Szerencsejáték Zrt. és az UniCredit Bank Zrt. volt.
 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.