Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Erre számíthatunk szerdától a kutaknál

Döntöttek a kereskedők az üzemanyagárakról.

2024. 06. 03. 11:05
benzinkút tankolás
Illusztráció Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kihirdették, hogyan árazzák az üzemanyagot Magyarországon szerdától – derült ki a Holtankoljak.hu friss adatközléséből. E szerint a kereskedők úgy döntöttek, 

nem változnak a hazai üzemanyagárak a hét közepén.

Vagyis szerdán a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára is marad a jelenlegi szinten, így aztán a járműtulajdonosok továbbra is az alábbi átlagárakkal számolhatnak:

  • 95-ös benzin – 597 forint/liter,
  • gázolaj – 603 forint/liter.

Megjegyzendő, hogy átlagárakról van szó, amelytől az egyes benzinkutak árszintje jóval eltérhet – írja a Világgazdaság. Van olyan töltőállomás Magyarországon, ahol 575 forint körül mérik a benzin és a dízel literjét, de olyan is, ahol 680 forint fölött. A lap tapasztalatai szerint a jellemző ár a benzin és a dízel esetében is 600 forint alatt van és az 590–599 forint közötti tartományban mozog, miután szerdától, majd ma, hétfőtől hatályba lépett a benzinnél egy literenkénti 4, majd 3 forintos mérséklődés.

Felidézik, hogy április közepétől – részben a kormányzat fellépésének betudhatóan – masszív árcsökkentés indult meg a hazai kutakon. Másfél hónap leforgása alatt a benzin és a dízel is mintegy 50-60 forinttal lett olcsóbb. Ezzel együtt is januártól mostanáig nagykereskedelmi szinten

a literenkénti benzinár 67, a dízelár pedig 37 forinttal nőtt,

jóllehet 41 forint a kötelező januári jövedékiadó-emelésre vezethető vissza. Ezt leszámítva a benzinár 26 forinttal emelkedett, a dízelnél viszont 4 forintos mínusz figyelhető meg. A 40–70 forint körüli literenkénti drágulás után egy átlagos, 50 literes tankolás 2000–3500 forinttal kerül többe most, mint tavaly decemberben.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.