Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Magyarország élen jár a gazdaságfehérítésben

Varga Mihály megerősítette, hogy a kormány gazdaságpolitikai célja változatlan.

2024. 06. 19. 10:53
Varga Mihály pénzügyminiszter Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az Európai Unión belül 2010 óta Magyarország hajtotta végre az egyik legnagyobb gazdaságfehérítést, az áfarés mértéke 22 százalékról 4,4 százalékra, a GDP-arányos adóelvonás mértéke negyven százalékról 35 százalékra csökkent – jelentette ki Varga Mihály az Adóigazgatások Európai Szervezete éves közgyűlésén. A pénzügyminiszter kiemelte: hazánk uniós elnökségi ciklusának fő célja az európai gazdaság versenyképességének megerősítése lesz, amelynek egyik legfontosabb eleme az adókörnyezet.

A miniszter közölte: 2010 óta a személyi jövedelemadó kulcsa több mint felére mérséklődött, a társasági adó mértékét húszról kilenc százalékra, a munkáltatói adókat 33,5 százalékról 13 százalékra csökkentettük. 

– A digitális adatszolgáltatások fejlesztésével ma már a munkavállalók zömének szja-bevallását az adóhivatal készíti el – hívta fel a figyelmet Varga Mihály. Mint mondta: a gazdaságfehérítést nagyban segítette az elektronikus pénztárgépek 2014-es bevezetése, az Elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszer (EKÁER) 2015-től, majd az online számlázás 2018-tól. A miniszter arra is rámutatott, hogy jövőre az Európai Unióban elsőként Magyarországon válhat általánossá az elektronikus nyugta, amely később akár okostelefonon is visszakereshető lesz. 

Varga Mihály a minisztérium közleménye szerint megjegyezte: jelenleg Magyarország az adó-versenyképesség terén a 11. helyen áll a  Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) 38 tagállama között, a kormány adópolitikájának mintájára már több ország is átvett megoldásokat. Példaként említette Lengyelországot, amely 2017-ben a magyar példa alapján vezette be a saját EKÁER-rendszerét. 

– A kormány gazdaságpolitikai célja változatlan: adócsökkentés, hatékonyabb adóbeszedés és egyre arányosabb közteherviselés – tette hozzá a miniszter.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.