Jó hír érkezett a kis- és közepes vállalkozásoknak

Még kedvezőbb feltételek mellett lehet pályázni a Technológia plusz hitelprogramra.

2024. 07. 29. 9:44
Illusztráció Fotó: Shutterstock
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A kormány elfogadta a vállalkozások és a vállalkozásokat tömörítő szövetségek észrevételeit, és a felmerült piaci igényekre reagálva módosította a 155 milliárd forint keretösszegű, európai uniós társfinanszírozású Technológia plusz hitelprogram részleteit. Így még szélesebb körnek válik elérhetővé és sokrétűbben felhasználhatóvá a nullaszázalékos fix kamatozású finanszírozási forma – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. 

Az új, kedvezőbb feltételek mellett a program célja továbbra is a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv) termelékenységének és hozzáadott értékének növelése a technológiai és szervezeti megújítás támogatásán keresztül. További cél a vállalkozások korszerű termék- és szolgáltatásfejlesztési képességének megteremtése, bővítésének támogatása, lehetővé téve energiahatékonysági beruházásokat is.

A tárca kiemelte, hogy a módosításoknak köszönhetően a pályázó vállalkozások ügyletenként már ötmillió forintnyi hitelösszeget is igényelhetnek, a kötelezően előírt foglalkoztatotti létszám pedig egy főre csökkent. 

Elszámolhatóvá válnak a meglévő ingatlan átalakításával, bővítésével, felújításával, korszerűsítésével kapcsolatos költségek a projekt összköltségének legfeljebb ötven százaléka erejéig. Elszámolhatóvá válik továbbá a beruházáshoz kapcsolódó készletbeszerzés költsége is, legfeljebb az összes elszámolható költség harminc százaléka erejéig. 

Mindezen könnyítések mellett a hitelprogram elérhetővé válik az építőipari vállalkozásoknak, illetve építőipari fejlesztési igényre is igényelhető a segítség.

A minisztérium jelezte azt is, hogy azon kölcsönigénylők, akik már beadott kérelemmel rendelkeznek, de hiteldöntés még nem született, lehetőségük van arra, hogy visszavonják kölcsönkérelmüket és a módosított termékparaméterek mellett újra benyújtsák. Ez a lehetőség biztosítja, hogy minden KKV a
lehető legkedvezőbb feltételekkel vehesse igénybe a hitelprogramot.

– A kormányzat és a Nemzetgazdasági Minisztérium elkötelezett amellett, hogy folyamatosan figyelemmel kísérje és reagáljon a vállalkozások igényeire, biztosítva ezzel, hogy a támogatási programok a lehető legnagyobb mértékben segítsék a magyar gazdaság fejlődését és a kkv-k versenyképességének növelését – olvasható a közleményben.

A kölcsönkérelmek folyamatosan benyújthatók az országszerte megtalálható MFB Pont Plusz hálózaton keresztül. A módosítások hatálybalépésének dátuma 2024. július 29. napja. Az igényléshez szükséges információkat és a módosított felhívást az MFB, illetve a kormány honlapján érhetik el az érdeklődők.


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.