Jól húzott júniusban a turizmus

A vendégek száma 11, a vendégéjszakáké 3,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képet. Ez 14 százalékkal dobta meg a szektor bruttó árbevételét.

2024. 07. 30. 10:53
Fotó: MTI/Vasvári Tamás
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Majdnem 1,8 millió vendég mintegy 4,2 millió vendégéjszakát töltött el 2024 júniusában a turisztikai szálláshelyeken, ahol a vendégek száma 11, a vendégéjszakáké 3,1 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál.

Balaton fürdözés-13
Fotó: Silence

Az egy héttel tovább tartó iskolai tanév hatása meglátszik a belföldi vendégek által eltöltött éjszakák számán, amely 2,2 százalékkal csökkent idén júniusban a tavalyihoz képest. Ugyanakkor a belföldi vendégek száma 972 ezer volt, ami 4,8 százalékkal magasabb az előző év azonos havi adatnál.

A belföldek 2,1 millió vendégéjszakát töltöttek el a turisztikai szálláshelyeken, ezen belül a kereskedelmi szálláshelyeken 679 ezer vendéget és 1,5 millió vendégéjszakát regisztráltak. 

Az utóbbiak 64 százalékát szállodákban töltötték el, ahol a vendégéjszakák száma 2,3 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál.

A magán- és egyéb szálláshelyeken eltöltött belföldivendég-éjszakák száma 2,9 százalékkal elmaradt a 2023. júniusitól. Budapesten 5,7 százalékkal több, a Balatonnál 1,8 százalékkal kevesebb volt a turisztikai szálláshelyeken eltöltött belföldivendég-éjszakák száma. 

A turisztikai szálláshelyekre érkezett 825 ezer külföldi vendég 2 millió vendégéjszakát töltött el, közülük 584 ezer vendéget és 1,4 millió vendégéjszakát a kereskedelmi szálláshelyeken regisztráltak.

A külföldi vendégéjszakák 79 százalékát szállodákban töltötték el, ahol számuk 10 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. Kiemelkedően, 19 százalékkal nőtt a magán- és egyéb szálláshelyeken eltöltött külföldivendég-éjszakák száma 2023 júniusához mérten.

Budapesten 17, a Balatonnál 3,7 százalékkal nőtt a turisztikai szálláshelyeken eltöltött külföldivendég-éjszakák száma, ami a legerőteljesebben a Sopron–Fertő turisztikai térségben bővült (4,7 százalékkal), a leginkább Gyulán és térségében esett vissza (14 százalékkal) az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Júniusban a turisztikai szálláshelyeken az összes bruttó árbevétel folyó áron 14 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál, összességében 95 milliárd forintot tett ki. Széchenyi-pihenőkártyával folyó áron 4 százalékkal többet, 3,8 milliárd forintot költöttek a kártyatulajdonosok a turisztikai szálláshelyeken az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

Idén január és június között a turisztikai szálláshelyeken 7,6 százalékkal több – összesen 17,8 millió – vendégéjszakát regisztráltak, mint 2023 első hat hónapjában – olvasható a KSH közleményében. Minden korábbinál több, 7,5 millió vendéget fogadtak és 17,8 millió vendégéjszakát könyvelhettek el 2024 első fél évében a hazai szálláshelyek – értékelte a legfrissebb statisztikát a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.