Szombattól csökken a benzin és a dízel ára

Az autósok nem kapják meg a teljes árcsökkentést, mert a felét a benzinkutak megtartják maguknak.

2024. 07. 19. 11:12
tankolás, üzemanyag, benzin, dízel
Illusztráció Fotó: Délmagyarország/Karnok Csaba
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kitart az üzemanyagár-csökkentés a hétvégére is – írja a Holtankoljak.hu. Az üzemanyagár-figyelő blog szerint ugyanis szombattól ismét változik mind a benzin, mind a gázolaj nagykereskedelmi ára. Ezúttal négy-négy forintos csökkenés jön mindkét üzemanyagnál – írja a Világgazdaság.

Ezzel párhuzamosan az várható, hogy a kiskereskedelmi árak is valamilyen mértékben csökkenni fognak. Hogy pontosan mennyivel, az holnap nulla órától derül ki. Mindenesetre az aktuális átlagárak pénteken a következők:

  • 95-ös benzin: 614 Ft/liter,
  • gázolaj: 621 Ft/liter.

Ha a négy-négy forintot teljes egészében átengedik a kereskedők a járműtulajdonosoknak, akkor a benzin átlagára 610, a dízelé 617 forintra eshet. Fontos hangsúlyozni, hogy átlagárakról van szó, amelyektől a jellemző kiskereskedelmi ár a töltőállomásokon eltérhet.

Legutóbb szerdán jelentettek be új üzemanyagárakat, akkor a benzinnél bruttó négy, míg a  gázolaj esetében bruttó ötforintos csökkenést hirdettek meg. Akkor az átlagár 616 forint, illetve 623 forint volt. Miután most ennél két-két forinttal alacsonyabb a kiskereskedelmi átlagos árazás, az mondható el, hogy a nagykereskedelmi árcsökkentés legfeljebb felét engedik át a benzinkutak az autósoknak. Erre lehet számítani tehát holnaptól is, újabb két-két forintos árcsökkentés a realitás.

Akárhogy is, az üzemanyag nagykereskedelmi ára sorozatban negyedik alkalommal esik, és összesen már 14 és húsz forinttal mérséklődött a benzin és a dízel június 11. óta. Előtte viszont sorozatban tízszer emelték az árakat, így június 14. és július 4. között a benzin nagykereskedelmi ára 26, a dízelé 39 forinttal nőtt.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.