Késő ősszel nyújtják be a jövő évi költségvetést

A kormány szakított a kilencéves gyakorlattal.

2024. 08. 28. 7:09
Illusztráció Fotó: Kurucz Árpád
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zajlik a jövő évi költségvetés technikai tervezése a Pénzügyminisztériumban, nincs változás az áprilisi kormányinfón bejelentett dátumhoz képest, azaz továbbra is azzal számolnak, hogy novemberben nyújtják be az előterjesztést – értesült a Világgazdaság. Ezzel a kormány szakított azzal a kilencéves gyakorlattal, hogy a következő év költségvetését már tavasszal elfogadják.

A Covid és a háborúk kiszámíthatatlanabbá tették a gazdasági környezetet, ilyen körülmények között nem meglepő, hogy a kormány az év második felére halasztotta a döntést az államháztartásról.

Az átütemezést összességében az elemzők pozitívan értékelték, hiszen javítja a tervezhetőséget, de egyvalami okozott némi fennakadást. Indoklásként az is elhangzott a Kormányinfón, hogy a kormány megvárja az amerikai elnökválasztás kimenetelét a sarokszámok kialakításával, ami november 5-ét jelent. Közvetlen összefüggés a magyar kiadások-bevételek és az amerikai elnök személye között ugyan nincs, de az ország nemzetközi megítélése és mozgástere változhat annak függvényében, hogy a demokraták vagy a republikánusok győznek – ez állhatott a nem mindennapi érvelés mögött.

A 2025-ös büdzsé kapcsán Varga Mihály pénzügyminiszter a kormányinfón arról beszélt, hogy a növekedés jövőre 4,1 százalék lehet az idei 2,5 százalékot követően, továbbá az államháztartás hiányát 3,7 százalékra tervezik az idei 4,5 százalék után. Azóta kiderült, hogy a lakosság fogyasztása csak óvatosan indul be, a német motor pedig továbbra is fulladozik, ami miatt a 2024-es GDP-bővülés csak két százalék, pesszimistább előrejelzések szerint másfél százalék körül alakulhat.

A hiánycélokhoz azonban a kormány tartja magát, Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter épp kedden erősítette meg az elkötelezettségüket e tekintetben, de a legutóbbi államháztartási adatközlés alkalmával a Pénzügyminisztérium is kiállt a célszám mellett, amelynek növelése a túlzottdeficit-eljárás miatt sem lenne észszerű.

A teljes cikk itt olvasható:

https://www.vg.hu/vilaggazdasag-magyar-gazdasag/2024/08/koltsegvetes-2024-hianycel-konzervaljak

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.