Hatvanmilliárd forint tőke a magyar vállalatok külföldi terjeszkedésére

Új, mintegy hatvanmilliárd forint keretösszegű tőkeprogramot indít a Nemzeti Tőkeholding (NTH) a hazai vállalatok kifektetéseinek, azaz az országhatárokon átnyúló beruházásainak, illetve cégalapításainak és -felvásárlásainak elősegítésére.

2024. 09. 05. 16:38
Lathe,,Cnc
107262482 Fotó: alterfalter
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összhangban a Nemzetgazdasági Minisztérium törekvéseivel, a dinamikus növekedéshez a magas szintű export fenntartása mellett szükség van a külföldi leányvállalatok létrehozásával járó nemzetközi piaci terjeszkedés, azaz a kifektetések ösztönzésére is. 

Gerlaki Bence, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságfejlesztési stratégiáért és kifektetésért, valamint kereskedelemért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta, a gazdasági növekedés és a versenyképesség további fokozása érdekében elengedhetetlen, hogy a magyar vállalkozói szektor minél szélesebb köre képes legyen tőkéjét nemzetközi szinten is befektetni. 

Ez jelentős mértékben hozzájárul ahhoz, hogy a hazai cégek sikeresen bővíthessék piacaikat, valamint erősíthessék kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenységeiket. 

A kormány célja, hogy olyan nemzeti bajnokokat neveljen, akik képesek a globális piacon is megállni a helyüket, valamint növelje azoknak a vállalkozásoknak a számát, amelyek képesek nemzetközi szinten is sikeresen teljesíteni.

Kifektetéseket elsősorban tőkeerős és érett nagyvállalatok tudnak megvalósítani, amelyek gyorsan növekednek, innovatívak, magas hozzáadott értéket teremtenek, így a külpiacokon is sikeresen érvényesülnek. 

Azáltal, hogy ezek a vállalatok a tőkealap segítségével külföldön beruházásokat valósítanak meg, leányvállalatokat hoznak létre vagy éppen cégeket vásárolnak fel, javulhat a termelékenység, nemzetközi szinten is kamatoztathatóvá válik a meglévő tudás és technológia, áttörhetők a hazai piaci keretek, és új kapuk nyílnak a távolabbi országok eléréséhez

– hangsúlyozta a kifektetések fontosságát a vállalatok szempontjából Katona Bence, a Nemzeti Tőkeholding Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A kifektetés tőkeigényes tevékenység, ezért indokolt az állami ösztönző szerepvállalás ezen a területen. Ennek mentén indítja el a Nemzeti Tőkeholding 165 millió dolláros, vagyis mintegy 60 milliárd forintos keretösszeggel a Kifektetési Magántőkealapot, amelynek célja a magyar tulajdonú piaci szereplők nemzetközi projektjeinek támogatása, külpiaci megjelenésük elősegítése. Az alapot az NTH tulajdonában álló, a nagyvállalatok tőkebefektetéseinek specialistája, a Focus Ventures Zrt. kezeli.

A tőkealap földrajzi szempontból elsődlegesen Európa, azon belül elsősorban Nyugat- és Közép-Kelet-Európa, illetve Ázsia, azon belül is kiemelten a Közép-Ázsia régió országaiban tervez befektetéseket. 

A megcélzott szektorok tekintetében az alap generalista, de fókuszban tartja a versenyképességi stratégiában kiemelt ágazatokat, így az agrár- és élelmiszeripart, a logisztikát, a megújuló energia területét, a könnyűipart, az infokommunikációs technológiai szektort, a nyersanyagipart, továbbá az egészségipart.

Egy-egy befektetés értéke 1 és 25 millió dollár között alakulhat. Az egyes ügyletekhez minimum 30 százalékos társbefektetői hozzájárulás, azaz önerő szükséges a kifektetni kívánó magyar vállalatok részéről. Az alap a kockázatmegosztás alkalmazása mellett iparági minimum hozamot vár el a befektetésektől. „Jelenleg az aktív projektkeresés fázisában vagyunk, tehát folyamatosan kutatjuk a potenciális befektetési, tőkekihelyezési lehetőségeket és a lehető leggyorsabban feldolgozzuk a jelentkező céltársaságok beérkezett igényeit” – tette hozzá Katona Bence.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.