Tesztüzem a Budapest–Belgrád vasútvonal szerbiai szakaszán

Kétszázzal száguldhatnak majd a szerelvények Belgrád és Szabadka között – talán már november végétől.

2024. 09. 27. 21:12
Budapest-Belgrád vasútvonal
A Szabadka és Újvidék közötti távolságot akár 41 perc alatt tehetik majd meg a vonatok Fotó: Tóth Péter
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elkészült a Belgrád–Budapest vasútvonal részét képező, Újvidék és Szabadka közötti szakasz. A gyorsvasút ezen részének tesztelése folyamatban van. A német állami vasúti társaság szakemberei végzik a minőség-ellenőrzést, azt vizsgálják, hogy minden szempontból megfelel-e ez a rész is az EU-szabványoknak – írja a Világgazdaság.

A mérővonatot Szerbia a Deutsche Bahn német állami vasúttársaságtól kapta kölcsön. A németek október 4-ig mérik az adatokat, utána a tesztelést legkésőbb október 10-éig a szerbiai szakemberek fejezik be. Valójában azonban a jelentéstételt már október 8-ra valószínűsítik. 

A mérővonat ellenőrzi a vasúti sínek állapotát és az elérhető maximális sebességet, s hogy a sínpár biztonságosan elbírja-e a szerelvények 200 kilométer/órás tempóját is. Végül ha minden jól megy, a holland Ricardo Certification kiadja a vasútvonal megfelelőségi dokumentumát. Amennyiben mindent rendben találnak, 

november 25-én elindulhat a menetrend szerinti személy- és teherforgalom a vonalon.

 Belgrádba, vagy Újvidékre Szabadkáról sokkal gyorsabban lehet eljutni, mint korábban. 

Szabadkától Belgrádig tartó 186 kilométeres vonalon az eddigi mérések alapján 76 perc alatt lehet majd eljutni a végállomástól végállomásig. A felújítás előtt ez négy és fél órát igényelt. Újvidék és Szabadka között pedig 41 percig tart majd az utazás vonaton. 

Szerbiai ajtóértesülések szerint a kínai kivitelezők a munkát a magyar oldalon folytatják és 2025 végéig valószínűleg be is fejezik Budapestig. Amikor ezt is átadják, kevesebb, mint három óra alatt lehet egyik fővárosból a másikba eljutni. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.