Csökken a Széchenyi-kártya hiteleinek a kamata

Jó hír a kis- és közepes vállalkozásoknak.

2024. 10. 28. 10:37
Illusztráció Fotó: Vémi Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A kormány 3,5 százalékra csökkenti a Széchenyi-kártya-program beruházási típusú hiteleinek kamatát november 1-jétől az eddigi öt százalékról – közölte Szabados Richárd, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a tárca hétfői budapesti sajtótájékoztatóján. Hangsúlyozta: a jövőre tervezett, minimum háromszázalékos gazdasági növekedés elérése érdekében fogadta el a kormány a 21 pontos új gazdaságpolitikai akciótervet. 

– A kamatcsökkentés az akciótervhez tartozó Demján Sándor-program része, és a Széchenyi Beruházási Hitel MAX+, a Széchenyi Lízing MAX+, a Széchenyi Mikrohitel MAX+ és az Agrár Széchenyi Kártya MAX+ termékeket érinti – ismertette.

Szabados Richárd a távirati iroda ismertetése szerint kiemelte: az akcióterv 21 pontja közül nyolc érinti a kis- és középvállalkozásokat (kkv). A Széchenyi-kártya-program az elmúlt évek egyik legsikeresebb terméke. Az elmúlt négy évben csaknem 177 ezer szerződést kötöttek, ami mintegy 5800 milliárd forint hitelösszegről szólt. Ebből az elmúlt húsz hónapban, 2023–2024-ben csaknem 62 ezer szerződés születettmintegy 2300 milliárd forint értékben.

– A megkötött szerződések csaknem harminc százaléka, a hitelvolumen több mint húsz százaléka tartozik a beruházási típusú termékekhez. Szeretnék a beruházási hitelek arányát növelni, azért vonatkozik a kedvezmény ezekre a hiteltermékekre – jelezte az államtitkár.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. november 11-től a jövő év végéig ebben a konstrukcióban elengedi a hitelfelvételt megkönnyítő garancia díját.

Szabados Richárd példaként említette, hogy a kedvezményes kamatozás révén egy százmillió forintos, tíz évre felvett hitel esetében körülbelül negyedével csökkenhet a kamatteher. A garanciadíj elengedése további félmillió forint kiadástól mentesítheti a vállalkozásokat.

Kiemelte, hogy az állam a kamattámogatási rendszeren keresztül segíti a cégeket, a Széchenyi-kártya-termékek kamatozása azért ilyen kedvező, a hazai költségvetés jelentős mértékben áll a program mögött.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.