Egyre nő a kereslet az alacsony önerő mellett felvehető lakáshitel iránt

Fokozatosan növekszik a kereslet az akár tíz százalék saját erő mellett is felvehető lakáshitelek iránt: a júniusra kimutatott szerződéses összegnek már közel öt százalékát adták ezek a kölcsönök. A saját erő mértéke viszont általában is csökken a lakáshitel-piacon, ami az ingatlanárak emelkedésével is magyarázható lehet.

2024. 10. 25. 9:25
LUS2_IMG_4775
Illusztráció Fotó: Kallus György
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A januári bevezetés óta hónapról hónapra növekszik az akár tíz százalék saját erő biztosításával is felvehető lakáshitelek aránya az összes új szerződésen belül – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból. A jegybank statisztikái szerint az idén júniusban megkötött lakáshitel-szerződések 3,14 százalékánál haladta meg a hitel/ingatlanfedezet arány (loan to value, LTV) a nyolcvan százalékot, miközben a szerződéses összeget figyelembe véve 4,7 százalék közelében járt ez az arány – írja a Világgazdaság a jegybank adatai alapján.

Ehhez képest márciusban még a darabszám alapján 1,4, a szerződés összeget figyelembe véve pedig két százalék közelében járt a nyolcvan százalék feletti LTV-vel jóváhagyott lakáshitel-szerződések aránya.

Január óta a bankoknak lehetőségük van a maximálisan előírt nyolcvanszázalékos LTV-arányt – amely egészen pontosan a hitel és a fedezetül felajánlott ingatlan piaci értékének hányadosát jelenti – is túllépni, ha az igénylő az első saját lakása vásárlása érdekében vesz fel lakáscélú hitelt, és még nem töltötte be a 41. életévét. Az LTV-arány viszont ebben az esetben sem lehet magasabb kilencven százaléknál, miközben az első saját lakás vásárlásának a tényét (az ingatlan-nyilvántartási adatok alapján) az igénylőnek igazolnia kell.

Az új lakáshitel-szerződések volumene és az alacsony önerős hitelek aránya alapján egyébként nagyjából 18 milliárd forint körül mozoghat az a hitelösszeg, amelyet 2024. első felében nyolcvan százalék feletti hitel/fedezet arány mellett vettek fel az érintettek: ez ugyan mindössze 2,8 százaléka az első hat hónapban kihelyezett összes lakáshitelnek, ám ha a jelenlegi tendencia folytatódik, mind az érintett hitelek összege, mind a tortán belüli aránya emelkedhet az előttünk álló időszakban.

Az MNB adatai szerint viszont nemcsak az első lakásos igénylőknél, hanem általában is növekszik a fedezetül felajánlott ingatlanok hitellel való terheltsége: a júniusban megkötött szerződések összegének nem egész harmadánál érte el az ingatlan értékéhez viszonyított saját erő az ötven százalékot, miközben 36,4 százalékánál már harminc százalék alatt maradt. Ehhez képest nem egészen egy évvel korábban, 2023 júliusában még csak 23,2 százaléknál járt azoknak a lakáshiteleknek az aránya, amelyeknél a saját erő harminc százalék alatt maradt.

 

 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.