Olyan mocskosak a budapesti kínai éttermek konyhái, hogy országos razzia jön

Több budapesti kínai étterem hatósági ellenőrzése közben súlyos élelmiszerbiztonsági és higiéniai szabálytalanságokat tárt fel a Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság. Emiatt elrendelte a vendéglátó egységek azonnali bezárását. Az utóellenőrzés tapasztalatai alapján több étterem is teljesítette jogszabályi kötelezettségét, így azok folytathatták tevékenységüket. Az elmúlt hetek tapasztalatai alapján az NKFH országos vizsgálatot rendelt el a távol-keleti gyorséttermeknél – jelentette be a hatóság az MTI-nek csütörtökön megküldött közleményében.

Forrás: MTI2025. 03. 20. 12:38
Chinese style kitchen in the restaurant
illusztráció Fotó: leungchopan Forrás: Shutterstock
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hasonló jellegű élelmiszerbiztonsági és higiéniai problémákat tapasztalt a hatóság ezeknél az éttermeknél. Elhanyagolt higiéniával, szennyezett konyhákkal és főzőterekkel kellett szembesülniük a revizoroknak. A padlót koszos kartonlapok borították, és a falburkolatok több helyen sérültek voltak, ami megnehezítette azok tisztítását. 

A hűtőterek és mélyhűtők szennyezettek és jegesek voltak, míg a tároló fiókok töröttek és elhanyagoltak.

Az NKFH munkatársai rendszeresen vastag szennyeződésréteget találtak a konyhai polcokon, eszközökön és tárolóedényeken. A mennyezeten és a lámpatesteken is lerakódott zsír volt észlelhető, amely egyértelműen utalt a hosszú ideje fennálló tisztítatlanságra. A kézmosók használata nem volt biztosított, sok esetben víz sem folyt belőlük.

A feltárt hiányosságok és szabálytalanságok gyors és határozott intézkedéseket eredményeztek. Ezek egyértelmű jelzést is adtak az ágazat szereplői számára, hogy a hatóság szigorúan fellép a szabálytalanságokkal szemben.

Kiemelték, hogy az utóellenőrzések eredményei azt bizonyítják, hogy az érintett vendéglátóhelyek túlnyomó többsége felismerte a szabályok betartásának fontosságát, és a szükséges intézkedések végrehajtásával biztosította, hogy működése megfeleljen az élelmiszerbiztonsági és higiéniai előírásoknak. Így az éttermek ismét megnyithattak, immár a jogszabályoknak megfelelő módon működnek.

Úgy vélik, ez hosszú távon az egész vendéglátóipari szektorra pozitív hatással van, hiszen növeli a fogyasztók bizalmát és javítja a szolgáltatások minőségét. 

Annak érdekében, hogy a hasonló tevékenységet folytató vendéglátó egységek megfelelően működjenek, országos vizsgálat elrendelésére került sor.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.