A szakmai szervezetek tapasztalatai szerint a járvány ellenére továbbra is reneszánszát éli a házi disznóvágás.
Hatvanmilliárdos beruházás jön Pécsre
A vármegyeszékhely globális gyártóközponttá válik a füst nélküli termékek terén.
A szakmai szervezetek tapasztalatai szerint a járvány ellenére továbbra is reneszánszát éli a házi disznóvágás.
Az elmúlt években töretlenül nőtt a hagyományos húselőállítás népszerűsége.
Ennek oka részben a hagyományőrzés, részben pedig az, hogy jelentősen megugrott a hús ára, jellemzően az afrikai sertéspestisjárvány miatt.
A járványügyi szabályok miatt a húsfeldolgozás immár szűk családi körben zajlik. A korlátozások közvetlenül nem befolyásolják a disznóvágásokat, az általános szabályok szerint kell eljárni, vagyis legfeljebb tízfős program lehet a hurka- és kolbásztöltés.
Ez közvetett, de komoly változást jelent, mivel a járványt megelőzően már a nagyobb baráti társaságokban, sőt a céges rendezvényeken is egyre gyakrabban bukkant fel a programok között a disznóvágás.
A hús feldolgozása mellett közösségi élményt is jelent az általában egész napos, disznótoros vacsorával záródó esemény, amely most csak szűk családi körben engedélyezett.
A hagyományos sonka, kolbász, hurka vagy szalonna készítéséhez ma már általában nem háztájiban nevelt állatot vágnak. Szokássá vált, hogy a kereskedőtől vásárolt, vágásérett élő sertést, vagy a kereskedelmi forgalomban szintén beszerezhető hasított disznót dolgozzák fel.
A szükséges eszközök beszerzése egyszeri költséget jelent ugyan, de az otthoni vágás a feldolgozott hús mennyiségét tekintve komoly megtakarítást jelent a bolti beszerzéshez képest. Emellett
a disznóvágás előnyeként említik az egyedi, házias ízeket.
A veszélyekre is oda kell figyelni: érdemes a vágásra ítélt állat húsát bevizsgáltatni. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a rosszul hőkezelt vagy nyers hús veszélyeire, így a súlyos ételmérgezés kockázatára hívja fel a figyelmet.
A hatóság iránymutatása szerint az akár súlyos lefolyású mérgezés lehetősége akkor zárható ki, ha a vágásra szánt állat egészséges és a vágás előtt koplaltatták.
Fontos, hogy a feldolgozásban részt vevők egészséges személyek legyenek, mivel betegen ők lehetnek a fertőzés forrásai. Azt javasolják, ne vegyen részt a disznóvágáson az, akinek hasmenése van, vagy a kezén valamilyen bőrbetegség alakult ki.
A vármegyeszékhely globális gyártóközponttá válik a füst nélküli termékek terén.
Annak ellenére utazunk a mediterrán országba, hogy a szállások átlagosan tíz százalék felett drágultak.
Itt a legfrissebb gyorsjelentésük.
Az akvizíció elsődleges célja, hogy a márka magyar kézben maradjon.
Rengetegen hallgatták Orbánt Viktort - fotók
Elszólta magát a megcsalásról a magyar sztárpár
Házasság első látásra: Enci megfenyegette Andrist, mindent kitálal
Ukrajnában szavaztak a magyarokról – lesújtó a végeredmény
50 hullócsillag ragyog az égen - erre a három csillagjegyre köszönt rá a szerelem
„Miért akarnánk, hogy egy ilyen játékos a padon üljön?” - a Liverpool szurkolói elmondták, mit gondolnak Szoboszlai Dominikról (VIDEÓ)
Tangás fürdőruhára vetkőzve ünnepelte születésnapját Szőke Zsuzsi
Az olaszok plusz BL-helye már biztos, a másodikra a németek a befutók
Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó
Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)
Gyűlöletcunami és lincshangulat Magyar Péter vidékjárásán + videó
Ezen a napon vesznek végső búcsút a hős szívbeteg lánytól
A vármegyeszékhely globális gyártóközponttá válik a füst nélküli termékek terén.
Annak ellenére utazunk a mediterrán országba, hogy a szállások átlagosan tíz százalék felett drágultak.
Itt a legfrissebb gyorsjelentésük.
Az akvizíció elsődleges célja, hogy a márka magyar kézben maradjon.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.