A járvány hatására vált szűk körű családi programmá a disznóvágás

A házi disznóvágás népszerűsége töretlen, de a korlátozások miatt a nagy társaságot a szűk család váltotta fel.

Nagy Kristóf
2021. 01. 01. 19:31
null
Gyakran a saját nevelés helyett a megvásárolt hasított sertésből készül el a kolbász Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szakmai szervezetek tapasztalatai szerint a járvány ellenére továbbra is reneszánszát éli a házi disznóvágás.

Az elmúlt években töretlenül nőtt a hagyományos húselőállítás népszerűsége.

Ennek oka részben a hagyományőrzés, részben pedig az, hogy jelentősen megugrott a hús ára, jellemzően az afrikai sertéspestisjárvány miatt.

A járványügyi szabályok miatt a húsfeldolgozás immár szűk családi körben zajlik. A korlátozások közvetlenül nem befolyásolják a disznóvágásokat, az általános szabályok szerint kell eljárni, vagyis legfeljebb tízfős program lehet a hurka- és kolbásztöltés.

Ez közvetett, de komoly változást jelent, mivel a járványt megelőzően már a nagyobb baráti társaságokban, sőt a céges rendezvényeken is egyre gyakrabban bukkant fel a programok között a disznóvágás.

A hús feldolgozása mellett közösségi élményt is jelent az általában egész napos, disznótoros vacsorával záródó esemény, amely most csak szűk családi körben engedélyezett.

A hagyományos sonka, kolbász, hurka vagy szalonna készítéséhez ma már általában nem háztájiban nevelt állatot vágnak. Szokássá vált, hogy a kereskedőtől vásárolt, vágásérett élő sertést, vagy a kereskedelmi forgalomban szintén beszerezhető hasított disznót dolgozzák fel.

Gyakran a saját nevelés helyett a megvásárolt hasított sertésből készül el a kolbász
Fotó: Kurucz Árpád

A szükséges eszközök beszerzése egyszeri költséget jelent ugyan, de az otthoni vágás a feldolgozott hús mennyiségét tekintve komoly megtakarítást jelent a bolti beszerzéshez képest. Emellett

a disznóvágás előnyeként említik az egyedi, házias ízeket.

A veszélyekre is oda kell figyelni: érdemes a vágásra ítélt állat húsát bevizsgáltatni. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a rosszul hőkezelt vagy nyers hús veszélyeire, így a súlyos ételmérgezés kockázatára hívja fel a figyelmet.

A hatóság iránymutatása szerint az akár súlyos lefolyású mérgezés lehetősége akkor zárható ki, ha a vágásra szánt állat egészséges és a vágás előtt koplaltatták.

Fontos, hogy a feldolgozásban részt vevők egészséges személyek legyenek, mivel betegen ők lehetnek a fertőzés forrásai. Azt javasolják, ne vegyen részt a disznóvágáson az, akinek hasmenése van, vagy a kezén valamilyen bőrbetegség alakult ki.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.