A járványhelyzettel az egészségipar stratégiai ágazattá vált

A kormány júliusban döntött úgy, hogy a kórházi adósságrendezéssel megkezdett munkát folytatva támogatási programot indít az egészségipar megerősítésére.

Magyar Nemzet
2020. 11. 06. 11:36
null
Forrás: MTI/ Komka Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az Egészségipari támogatási program (ETP) nem pusztán a mostani válsághelyzetre való reagálás, része a kormány gazdaságpolitikai terveinek, amelyek azt célozzák, hogy a magyar gazdaság felkészüljön a járvány utáni helyzetre is – jelentette ki Varga Mihály a program újabb támogatási szerződéseinek aláírási ünnepségén. Az aláíró vállalkozások összesen 2,5 milliárd forintnyi beruházást valósítanak meg.

A járványhelyzettel az egészségipar, az ellátáshoz szükséges eszközök és gyógyszerek gyártása stratégiai ágazattá vált, világos tehát, hogy Magyarországnak a saját lábára kell állni az egészségiparban is – jelentette ki Varga Mihály.

Mint fogalmazott: azokat a beruházásokat támogatjuk, amelyek erősítik az önállóságot, az önellátást, és a növekedés további forrását jelentik. A tárcavezető kiemelte: a hazai gyártók úgy tudnak csak megerősödni, ha a termékeiknek van piaca is. A kormány ebben is partnere az iparági szereplőknek, nem csupán a járvány elleni védekezés során, hanem akár a külpiacra lépés támogatásakor is. Hozzátette: a programra most 50 milliárd forintot különítettek el, azonban az újabb pályázók programjait látva ez a keret akár tovább is emelkedhet. Varga Mihály emlékeztetett: a kormány júliusban döntött úgy, hogy a kórházi adósságrendezéssel megkezdett munkát folytatva támogatási programot indít a hazai egészségipar megerősítésére.

A pályázatot augusztusban írta ki a Pénzügyminisztérium, az első szerződéseket október elsején írták alá összesen 2,7 milliárd forintnyi támogatásról, amellyel 4 milliárd 220 millió forintos beruházást tudnak megvalósítani. Így a mostani körrel együtt közel hétmilliárd forintnyi egészségipari beruházás indulhat Magyarországon.

A Meditop Kft. mostani fejlesztése a vírusfertőzés megelőzéséhez és a betegek kezeléséhez szükséges gyógyszerek előállításához kapcsolódik. A több mint 1,6 milliárd forintos beruházáshoz a kormány 1,5 milliárd forinttal járul hozzá. A Pharmaherb Kft. 407 millió forintos projektjéhez 276 millió forintos támogatás társul az ETP révén. A beruházás megvalósítását követően a társaság olyan technológiával fog rendelkezni, amelynek köszönhetően mind a minőség, mind a kapacitás tekintetében képes lesz kiszolgálni a hazai piaci igényeket, egyúttal erősíti a hazai vállalkozások jelenlétét a tinktúrák piacán. A Viresol Kft. Magyarország legnagyobb és legkorszerűbb búzakeményítő-gyára, amely szintén a járványhoz kapcsolódóan 430 millió forintos kapacitásbővítést valósít meg, hazai alapanyagforrásból tud majd az egyre emelkedő etanoltermékek iránti keresletnek eleget tenni. Ehhez a kormány 406 millió forintos támogatást nyújt – ismertette a Pénzügyminisztérium.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.