A kis cégeket is bevonnák az innovációba

Mérsékelt innovátorok vagyunk az Európai Unióban, ezért újra kell gondolni a támogatási rendszert — hangzott el a Joint Venture Szövetség Innovációs támogatások 2019-ben című konferenciáján, ahol a győztes projektek fejlesztési tapasztalatairól, illetve a törvény módosításáról is hasznos információkhoz juthattak a résztvevők.

Magyar Nemzet
2019. 02. 07. 9:25
null
A tudományos utánpótlás nevelése is kiemelt hangsúlyt kap Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hazai forrású innovációs támogatásokról, azok 2019-es átalakításáról a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI) elnöke tartott előadást. Az NKFI-hez 2267 támogatási kérelmet nyújtottak be tavaly, összesen 194 milliárd forint értékben, amelyből 78 milliárd forintot ítélt meg a hivatal – közölte Birkner Zoltán. Magyarország 2020-ra a GDP 1,8 százalékát kívánja K+F-re fordítani. Jelenleg az első 50 vállalat adja a K+F hozzájárulások döntő többségét, amibe a kkv-kat is be kellene vonni – jelezte az NKFI elnöke.

Mivel az innovációvezérelt társadalmak viszik előre a világot, így hazánknak is fel kell zárkóznia. Jelenleg az EU-ban innovációs szinten az alsó harmadba tartozunk, a 21. helyen állunk, ami évek óta nem változik. Változtatni kell tehát a finanszírozási rendszeren, és új szolgáltatási és ösztönzési formákat kell bevezetni – mondta Birkner Zoltán.

A tudományos utánpótlás nevelése is kiemelt hangsúlyt kap
Fotó: Bach Máté

A Horizont Európa programnak köszönhetően 2021-től különösen fontossá válik az innovációs fejlesztések támogatása az EU-ban. A program három pillére alapján hazánk is újragondolta a támogatási struktúrát. A kutatási alap újdonsága a mecenatúra, vagyis annak támogatása, hogy magyar kutatók is hozzáférjenek, megjelenjenek európai konferenciákon, folyóiratokban, valamint a tudományos utánpótlás nevelésére is hangsúlyt helyez. Emellett az innovációs alap pedig nagyságrendileg 70 milliárd forint, ami a vállalati innovációs K+F tevékenységet támogatja, az egyetemeket pedig partnerként kérhetik fel a cégek.

A vállalati innovációk támogatásáról a hivatal az érintettekkel is egyeztet, a korábbi nyertesek és elutasítottak kérdőíves megkeresést kaptak, a piac szereplői pedig az Országos Innovációs Fórum keretében személyesen is elmondhatják véleményüket a támogatási rendszerről. A konzultáció célja növelni az együttműködő partnerek számát, illetve a közöttük lévő kommunikáció fokozása. Arra is keresik a választ például, hogy meddig legyen támogatható egy kisvállalkozás, mi legyen az elbírálási szempont: a vállalat pénzügyi teljesítménye vagy hogy mennyire újszerű az ötlet. A tapasztalatok alapján új konstrukciókat alakít ki a hivatal, aminek része a pályázati értékelés megújítása is – mondta az elnök.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.