A maszk miatt sokan lemondanak a vendéglői élményről

A pótolhatatlan veszteségekkel sújtott turizmusban a belföldi szolgáltatók némiképp fellélegezhettek a járvány szorításából a nyáron, a felmérések szerint a magyarok idén is a Balatont és környékét választották a legtöbbször. A fővárosi szolgáltatókhoz képest a tó körüli cégeknek ugyan kedvezőbben alakult a két hullám közé sűrített üdülési főszezon, a második hullám téli szakaszában viszont kérdéses, lesz-e nyitva hagyományos étkezőhely.

2020. 11. 06. 6:42
Nem elég a csalogató tálalás. A végén nyugtát is kell kapnia a vendégnek.
Balatonszemes, 2020. augusztus 3. Jahni László, a balatonszemesi Kistücsök étterem konyhafõnöke báránypástétomot készít 2020. augusztus 3-án. A Juh Terméktanács kezdeményezésére augusztus 7-én és 8-án lesznek az éttermi Bárány Napok. Az idei, immár harmadik kampány célja, hogy a programban résztvevõ éttermek közremûködésével az érdeklõdõk megismerjék a bárányhúsból készült, mára elfeledett ételeket. Fotó: Vasvári Tamás Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra is követik a jogszabályi előírásokat a balatoni vendéglátósok, és bár az eddig elszenvedettnél nagyobb forgalomcsökkenéssel számolnak az év végére, többségük nem húzza le a rolót, mert vannak vendégek a Balatonnál.

– Megértik, elfogadják a járvány megállítását célzó védelmi előírásokat, ezzel együtt úgy tapasztalják, hogy a vendégek komfortérzetét zavarja az étkezések között előírt maszkhasználat, sokan felemlegetik, hogy a vendéglői asztaloknál ülve fogyasztó kisebb társaságokhoz képest vannak más olyan, nyilvános, zárt helyek, ahol sokkal inkább szükséges lenne az arcmaszk használatának kötelezettsége, például egyes szolgáltatóhelyeken – fejtette ki lapunknak a Kereskedők és Vendéglátó Vállalkozók Országos Érdekképviseleti Szövetségének (Kisosz) veszprémi elnöke.

Bár májusban újranyitottak a vendéglátóhelyek, egész évben országszerte nagy kiesést okoz a járványhelyzet Fotó: Kurucz Árpád

Vágó Péter hangsúlyozta, hogy minden vendég tisztában van a nyitvatartás­ra, a távolságtartásra és a maszkhasználatra vonatkozó újabb korlátozások céljával, és a többség elfogadja, hogy az országos védekezés a kényelmes éttermi időtöltést is mindenki esetében érinti, de azért akadnak hátrányos helyzetek.

– Terített asztal mellett nagy dolgok szoktak történni, például jelentős üzleti megállapodások születtek, ám ebben az arcmaszkos időben ez elfeledhető szokás lett. Ismeretlen üzletemberek nem ülnek egymással szemben arcmaszkban – magyarázta megkeresésünkre az egyik szigligeti étterem tulajdonosa. – Sőt, ismerkedésre se alkalmasak ezek a körülmények, gondoljon csak arra, egy fiatal lány hogyan mosolyoghat rá egy fiúra arcmaszkban – tette hozzá Bakos Attila.

Renitens vendégek

– Bezártam, de nem a szigorító intézkedések, hanem a betérő vendégek egy részének renitens viselkedése ­miatt. Én se vállalom, és a felszolgálóink sem vállalják a velük szembeni konfrontációt. Ma délelőtt egy fiatal házaspárt próbáltak megkérni a maszk viselésére a kollégák, sajnos eredménytelenül. A vita az üzletből való távozásukkal ért véget – példázódott a kínosabb maszkos esetekről Makkos Péter fonyódi étteremtulajdonos.

Emlék maradt a nyári szabadság. Idén hangulatos év végi rendezvények sem csábítják a látogatókat a tó köré, igaz, nem éppen kirándulós az országos hangulat Fotó: Ripost/Sulyok László

– Valóban, általánosan előfordulnak feszült helyzetek több helyen. Viszont tudok olyan vendéglátósokról is, akik ezt úgy oldották meg, hogy az üzletük bejáratánál steril arcmaszkokat, mellé egy perselyt raktak ki. A vendégek annyit raknak bele a maszkért cserébe, amennyit akarnak, azt ugyanakkor jó tudni, hogy a befolyt pénzt az egyik szeretetszolgálatnak ajánlják fel – ezt már Kertész Rezső, a Kisosz somogyi elnöke fűzte hozzá a beszélgetésben.

Szerettük volna megkérdezni a balatoni diszkóüzemeltetőket is arról, mit szólnak a szórakozóhelyek bezárásáról szóló kormánydöntéshez, ám a tó északi oldalán november elején nem találtunk nyitva tartó táncos-zenés szórakozóhelyet, míg a Siófokon főszezonon kívül ilyenkor is üzemelő kocsmák képviselőit nem sikerült megszólaltatni a témában.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.