A pünkösd vezeti fel a nyarat

Élménygazdagnak ígérkezik az előttünk álló hosszú hétvége: pünkösd mellett gyermeknap lesz, és immár újra teljes gőzzel üzemel a belföldi turizmus. A jövő héten már kezdődik a nyári szezon, ami a korábbi aggodalmakkal ellentétben a fokozódó utazási kedv miatt egészen jól is zárulhat.

Magyar Nemzet
2020. 05. 29. 7:47
null
Népviselet helyben. Hollókő újra várja a vendégeket, megnyitottak a vár szabadtéri részei is Fotó: MTI/Faludi Imre
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A korlátozott lehetőségek miatt ezúttal a pünkösdi hagyományos programok kínálata is átalakult, mivel például nem lehet nagyobb tömeggel járó rendezvényeket, fesztiválokat szervezni. Gyermeknapon kreatív megoldások és családiasabb élmények csalogatnak az első, országosan szabad hétvégén, amikor a nyárias idő vidékre csábítja a fővárosiakat is. Pünkösdhétfőn is folytatódnak a gyerek- és szabadidős programok, a hosszú hetek bezártsága után a legtöbbeket szabadtéri lehetőségekre, természetben tett kirándulásra szólítja a hosszú hétvége.

Sokan elutaztak balatoni, tóparti, hegyvidéki szállodákba, falusi szálláshelyekre már tegnap és ma is tömegével indulhatnak a vidéki víkendezők. Közülük a családosok biztosan terveznek ünnepi gyermekprogramot is a hétvégén, ezeknek indulás előtt érdemes a hotelben vagy a helyi Tourin­form irodában, illetve az interneten utánanézni. Felpörög a vízi turizmus, és már elérhetők a különféle szabadidős, sportolási tevékenységek lehetőségei: a vízpartokon, strandokon, fürdőkben vagy a Tisza-tónál és főként a Balatonnál egyre nagyobb a nyüzsgés – kezdődik az idei nyár.

Szinte az összes gyógy- és strandfürdő kültéri része megnyitott az elmúlt napokban vagy legkésőbb pünkösdre fogadóképessé válik, a már ismertek mellett például a Bogácsi Gyógy- és Strandfürdőben is várják a vendégeket, akárcsak Zalakaroson, Bükfürdőn és Hajdúszoboszlón vagy szombattól a Gyulai Várfürdőben.

Gyulára érdemes közös családi hétvégét szervezni: a Vármúzeum szabadtéri részei már látogathatók, a városi garantált programok szintén holnaptól érhetők el. Ezen a hétvégén kinyit a Százéves cukrászda, a Rodella terasz, az Almásy-kastély kávézója is, a városnéző kisvonatok közül pedig a Thomas kisvonat és a gyulai kisvonat üzemel.

Népviselet helyben. Hollókő újra várja a vendégeket, megnyitottak a vár szabadtéri részei is
Fotó: MTI/Faludi Imre

Debrecenben igazi gyereknapi kikapcsolódás ígérkezik a család minden tagjának, ahol látványos programmal készülnek vasárnap és hétfőn: a cívis város Kerekerdő élményparkjában artisták, bohócok, táncosok és rengeteg mesefigura szórakoztatja az ünnepelteket.

Koncertek ugyan nem lesznek, de érdemes lehet kirándulást tenni Székesfehérvárra, ahol hagyományos pünkösdi díszítéssel készülnek a belvárosban. A helyi virágkötők kompozícióival az Országalmánál, a Fő utca több pontján és az Országzászló téren díszítik fel a koronázó várost, a virágos alkotások a vidámság, a gyerekek, a családok, a játékosság és a színek témaköreit jelenítik meg – ezzel is feledtetni kívánják a helyiekkel és a látogatókkal az elmúlt hetek nehézségeit.

Újra várja a vendégeket a világörökségi Hollókő, a vár szabadtéri részei és a múzeum már nyitva, s ugyan ebben az évben nem lehet megtartani a pünkösdi hétvégén szokásos tradicionális rendezvényeket és várjátékot, de a biztonsági előírások betartása mellett mostantól a Nógrád megyei világörökségi falu különleges élménykínálatára koncentrálnak. Az MTI azt írja, hogy a hollókői ófaluban termelői piac is várja a látogatókat, ahol a környék őstermelői árusítják a szörpöt, mézet, füstölt húsárut, zöldséget, gyümölcsöt, kézműves termékeket – ezek között egyedi kékfestő ruhák is színesítik a kínálatot. A díszes hollókői népviselettel és azok hétköznapi változataival a faluban sétálva is találkozhatnak az érdeklődők a már megnyitott kézműves porták mentén, az ajándékboltokban, a palóc ételeket kínáló éttermekben és a korhű szabadtéri helyszíneken, míg az udvarokon bemutatókat tartanak a fazekasság és a bőrdíszművesség mesterségek területéről.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.