A vártnál jobban nőtt az orosz gazdaság

Magyar Nemzet
2019. 09. 10. 7:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz gazdaság 0,9 százalékkal erősödött a második negyedévben éves összevetésben. Az orosz statisztikai hivatal hétfőn közölt adata megegyezett az augusztus közepén közzétett előzetes számmal és felülmúlta az orosz gazdaságfejlesztési minisztérium becslésében szerepelt 0,8 százalékot.

Az orosz központi bank a második negyedévre 0,5–1 százalék közötti GDP-növekedést várt. Az orosz gazdaság növekedése az első negyedévben 0,5 százalék volt. A jegybank júniusban 1,2-1,7 százalékról 1-1,5 százalékra rontotta a gazdaság idei bővülésével kapcsolatos előrejelzését. Az Interfax orosz hírügynökség által megkérdezett elemzők véleménye szerint az orosz gazdaság idén 1,1 százalékkal nő a tavalyi 2,3 százalék után.

Szintén tegnap láttak napvilágot az oroszországi aranytermeléssel kapcsolatos első féléves adatok. Ezek szerint Oroszország 142,223 tonna aranyat termelt az idei első hat hónapban, ami 11 százalékkal több az egy évvel korábbinál, ezen belül a kibányászott arany mennyisége 14 százalékkal, 126,7 tonnára emelkedett. Oroszországban tavaly 314,42 tonna aranyat termeltek, ami 2,45 százalékkal több az egy évvel korábbi 306,9 tonnánál.

A kibányászott arany mennyisége tavaly 4,1 százalékkal, 264,41 tonnára nőtt. Az orosz aranytermelők szövetsége az idén 340 tonna arany termelésével számol. Oroszországban a teljes aranytermelés 80 százalékát 26 cég adja – közülük a legtöbbet a Polyus Gold –, a fennmaradó húsz százalékon pedig mintegy négyszáz vállalat osztozik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.