A vártnál lassabban áll helyre az USA munkaerőpiaca

A vártnál kevesebb munkahely jött létre az Egyesült Államokban szeptemberben. Ez annak a jele, hogy lassul az USA visszakapaszkodása a koronavírus okozta válságból.

Magyar Nemzet
2020. 10. 03. 10:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint 800 ezer új munkahely teremtésével számoltak szeptemberben az Amerikai Egyesült Államokban, ehhez képest 661 ezer valósult meg – írja a BBC News. A friss munkaerőpiaci adatok szerint a munkanélküliségi ráta ugyan az ötödik hónapja csökkent – most 7,9 százalékon áll –, azonban azok, akikeket leginkább érint a válság, kevés változást érzékelhettek.

A nagy légitársaságok is hatalmas leépítéseket jelentettek be korábban
Fotó: REUTERS/Mike Blake

Az új munkahelyekkel még így is sikerült a márciusi és áprilisi lezárások során elveszett 22 millió álláshely felét újra feltölteni, ugyanakkor a pénteken közzétett munkaerőpiaci adatok az utóbbi hónapok legalacsonyabb növekedési rátáját mutatják. Míg a vendéglátás és a kiskereskedelem területén nyíltak új pozíciók, addig a közszférában dolgozók létszáma – ahol augusztusban, a népszámlálás miatt felvettek ideiglenesen felduzzasztották az állományt – csökkent, főleg az oktatás területén. Vagyis a munkanélküliségi ráta bőven a februári 3,5 százalék felett van hónapok óta – szögezi le a BBC cikke.

A pénteki az utolsó munkaerőpiaci információ a novemberi elnökválasztás előtt, és megjelenésükkör a politikusok épp további gazdaságösztönző csomagok kidolgozásán törik a fejüket.Bár a kilábalás kezdete erősebb volt, mint sokan várták, elemzők már akkor figyelmezettek egy lehetséges lassulásra, miután az újranyitás utáni munkaerőfelvételi boom lelassult, és a kormány támogatásai is lassan kifutnak.

A neheze tehát még hátravan az Egyesült Államokban a munkaerőpiac helyreállását tekintve. Ahogy a Fitch egyik elemzője kiemelte: a kijózanító statisztikák azt mutatják, hogy jelenleg a munkanélküliek 36 százaléka tekinthető tartósan állás nélkülinek, míg ez az arány csak 14 százalék volt májusban.

A nagyvállalatoktól érkező hírek is alátámasztják, hogy gond van: a Disney a héten jelentette be, hogy 28 ezer dolgozóját teszi utcára, a nagy légitársaságok szintén hatalmas, harmincezres leépítést terveznek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.