Nyolcvan napba is telhet, mire egy cég talál egy informatikust

Több tízezer informatikus tudna azonnal elhelyezkedni Magyarországon, a vállalatoknak kihívás a toborzás.

Magyar Nemzet
2021. 04. 18. 8:15
null
Nemzetközi összehasonlításban is versenyképes fizetésért talál állást idehaza egy informatikus Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közelharc folyik a nemzetközi mellett a hazai munkaerőpiacon is az informatikusokért, a piacról mintegy 44 ezer IT-szakember hiányzik. A kereslet vállalatonként eltérő: van olyan cég, amelyik a pályakezdőket látná szívesebben és a vállalati igények szerint képezne informatikus szakembert, sok cég viszont a többéves szakmai tapasztalatot szabja feltételként.

„Összességé­ben nem válogatnak sokat a piaci szereplők, mivel átlagosan akár nyolcvan napba is beletelhet, mire sikerül megtalálni a megfelelő szakembert”

– közölte a HR-szolgáltatásokra specializálódott WHC-csoport.

Az informatikusok is eltérően használják ki az élénk keresletet: sokan jobb pozíció reményében bátran váltanak állást. A közlemény idézi Göltl Viktort, a WHC ügyvezetőjét, aki kiemelte: a korábbiakhoz képest is jelentősen nőtt a mobilitás a szakmában.

Nemzetközi összehasonlításban is versenyképes fizetésért talál állást itthon az informatikus
Fotó: Havran Zoltán

Ez egyrészről veszélyeket is tartogathat, mivel a hazai informatikusok a külföldi ajánlatok felé fordulhatnak, másrészről ugyanakkor

más kiváló szakembereket végre visszacsábíthatnak külföldről a magyar vállalatok, hiszen a hazai bérek reálértéke kifejezetten versenyképesnek számít a szektorban.

Gothárdi Ibolya, a 4iG HR-igazgatója úgy látja, ma már a jelöltek csaknem fele kollégák ajánlásának köszönhetően kerül a cég látókörébe, így ők a munkáltatói márkaépítésre szánt források egy részét már erre a területre csoportosítják.

Az IT-szakemberek az izgalmas projekteket és az összetartó csapatot, a vezetők rugalmas hozzáállását díjazzák leginkább,

és alig várják, hogy újra visszatérhessenek az irodai közösségbe.

A jövőben a jó informatikus elsődleges ismérve lesz a nagy fokú rugalmasság, az úgynevezett soft skillek megszerzése. A felsőoktatásnak fel kell vennie a versenyt a szektor egyre gyorsabb változásaival, reagálva a növekvő igényekre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.