Az újranyitás után tesztet kérnének az osztrák hotelek

Miközben az eddig március elejére tervezett turisztikai újraindulást húsvét környékére halasztották a járványkezelésben korábban európai mintalaborként szolgáló Ausztriában, kísérleti programokon dolgoznak, hogy mielőbb kinyithassanak a több mint 15 hete kényszerszünetelő üzletek, hotelek.

2021. 02. 18. 7:15
Spread of the coronavirus disease (COVID-19) in Vienna
People carry shopping bags after the Austrian government announced a lockdown including the closure of all non-essential shops, as the spread of the coronavirus disease (COVID-19) continues, in Vienna, Austria, November 16, 2020. REUTERS/Leonhard Foeger - RC2F4K95150H Fotó: Leonhard Foeger
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legalább márciusig várniuk kell Ausztriában a szállodáknak és az éttermeknek, hogy – hasonlóan a mostani kereskedelmi lazításokhoz – mielőbb megnyithassanak, és a járványhelyzet ellenére biztonságosan üzemelhessenek. Egyelőre kompromisszumos javaslatokról van szó, mivel a bécsi városvezetés erősen szorgalmazza az újraindulást.

Az egyik elképzelés szerint a következő hónaptól kezdve

hétfőtől csütörtökig a jelenleginél megengedőbb szabályozás értelmében az éttermek és kávéházak is kinyithatnának napközben osztrák szomszédunknál, míg hétvégékre ismét „kemény lezárás” lépne életbe,

vagyis az alapvető szolgáltatást nyújtó üzletek kivételével minden zárva tartana.

Szakács dolgozik egy étterem kirakata mögött, amely csak elvitelre szolgálja ki a vendégeket Bécsben 2021. február 15-én. Szenvednek a bérleti díjaktól is Fotó: MTI/AP/Ronald Zak

– Ezzel fokozatos lenne a nyitás, miközben a lezárások járványügyi hullámtörőként szolgálnának, hétvégén pedig a tömeges tesztelés zajlana, amelyre az osztrák járványkezelés helyezi a hangsúlyt – mondta lapunknak Kovács Balázs.

A bécsi székhelyű GD Consulting turisztikai tanácsadó cég ügyvezetője kitért rá: amiatt is sürgető legalább a fővárosi kínálati piac megnyitása, mert

drámai hangú nyílt levelet fogalmazott meg a tradicionális fővárosi kávéházi kultúra ápolásával foglalkozó szakmai egyesület is,

amely a közel fél év kényszerszünetet tartó vendéglátóhelyek hatalmas bérletidíj-tartozásairól, fizetési, törlesztési nehézségeiről panaszkodik.

– A patinás Cafe Ritter minap bejelentett csődje csak az első a sorban – jelzi a százötven kávéházi taggal rendelkező egyesület. Hasonlóan a budapesti vállalkozások kormány által megoldott korábbi gondjaihoz itt is amiatt szenvednek a cégek, hogy az ingatlantulajdonosok ragaszkodnak a teljes bérleti díjhoz, és ahogy az érintettek fogalmaznak:

ezzel sírásóként járulnak hozzá a bécsi kávéházi kultúra halálához, amely 2011 óta az UNESCO immateriális értékeket tömörítő világörökségi listáján szerepel

– idézte fel Kovács Balázs.

Bezárt kávéház terasza az osztrák fővárosban. Több mint 15 hete forgalom híján tengődnek a cégek, viszont legalább kapnak valami segítséget a városvezetéstől Fotó: MTI/AP/Ronald Zak

Mint a szakember utalt rá, az osztrák szállodaszövetség, az ÖHV újabb közleményben reagált a turizmus újraindításának további halogatására.

Ebben emlékeztettek: az elmúlt közel egy év felében az osztrák szállodák többsége zárva volt, körükben a bizonytalanság nő, holott alapos és kiforrott higiéniai koncepció mentén biztonságosan tudtak üzemelni, amikor nyitva lehettek.

– A szállodások szerint a személyzet, illetve a vendégek folyamatos tesztelése lehet a megoldás a sikeres újrakezdéshez

– jegyezte meg a bécsi szakértő, hozzátéve: az ágazat képviselői szorgalmazzák, hogy a szállodákat is bevonják az osztrák kormány tesztstratégiájába a nyitvatartás érdekében.

– Az ausztriai Burgenland tartomány wellness- és fürdőszállodái már jelentkeztek is erre kísérleti laborként, és március eleji nyitást követelnek, amit a tartományi vezetők támogatnak – ismertette. – A tesztüzemben a vendégek és a személyzet egyidejű és folyamatos teszteléséhez kötnék a szállodák és fürdők újranyitását a mostanra kidolgozott higiéniai és biztonsági előírások gyakorlatba való átültetésével.

Tavaly szeptemberben még hömpölygött a maszkos tömeg a bécsi vásárban. Februárban az újraindulás miatt van feszültség a bécsi turizmus ágazatban Fotó: Reuters/Lisi Niesner

A szállodák és fürdők közelében

ingyenes tesztutcákban a vendégek gyors, előzetes Covid-szűrésen esnének át, s az eredményről SMS-ben értesülnének, majd ezt követően lehetne becsekkolni az épületbe.

– A fokozatos és biztonságos nyitással Burgenland bizonyítani szeretné, hogy a nehéz körülmények között is létezhet biztonságos turizmus – fűzte hozzá Kovács Balázs.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.